Verkligt verklig?

Det är ytterst ovanligt att en civilisation når vår tekniska nivå innan den går under. Eller, rättare sagt: vi är unika – ingen tidigare civilisation på jorden har lyckats åstadkomma något i närheten av vad vi har lyckats med. På gott och ont givetvis. Nog hade planeten, eller allt liv på den i alla fall, mått bättre om människan låtit bli den där nya flugan bofasthet för ett antal tusen år sedan. 

 Vi är alltså unika med vår teknik och tidsrymd på jorden. Så pass unika att det är osannolikt att vi är här?

 1. Det är nog accepterat inom vetenskapen att det i framtiden kommer att vara möjligt att skapa artificiellt medvetande av människans kapacitet. 

 2. När det sker kommer det också att vara mycket troligt att vi kommer att sätta upp simulation av digitala konstgjorda världar för att testa olika hypoteser. Vi kommer kanske att köra flera 100 000 sådana simulationer samtidigt.

 Varför säger jag ”vi”?

 3. Om så är fallet är ”vi” med största sannolikhet en del av en sådan simulation eftersom det är osannolikt att vi faktiskt medverkar i en riktig civilisation som nått denna höga tekniska nivå. Det är mycket mer troligt statistiskt sett att vi ingår i en simulation om det finns en riktig värld men 100 000 digitala.

 Ungefär så resonerar, Nick Bostrom, en svensk föddfilosof, verksam i Oxford. Den stora frågan är bara vilken hypotes försöker de testa i vår simulator?

Detta inlägg publicerades i filosofi och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Verkligt verklig?

 1. PeO_W skriver:

  Jag börjar också undra, har hamnat i journalistiskt Limbo….

  http://twitter.com/#!/search/%23SNgate

  Behov av några nya utskrifter ? Borde finnas en del nya godbitar nu.

  Gilla

 2. csaar skriver:

  Vi kanske är i ett experiment där framtidens forskare ställer hypotesen: ”Vad händer i ett samhälle där journalistiken är F.U.B.A.R.”

  Godbitar vet jag inte – det får någon annan avgöra.

  Gilla

 3. PeO_W skriver:

  När du känner för att leverera påfyllning…. bring them on.

  Staffan Dopping skrev klokt om dagens journalistik. http://peowagstrom.wordpress.com/2011/03/18/dopping-kommenterar-sngate/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s