Black Bart

”I’ve labored long and hard for bread,
For honor and for riches
But on my corns too long you’ve tread,
You fine-haired sons-of-bitches.

Black Bart, the P o 8”

 Black Bart, eller som han egentligen hette, Charles E. Bolles, var en notorisk rånare av diligenser under den era i USA vi väljer att kalla ”Vilda Västern”. Från mitten av 1870 – talet till mitten av 1880-talet rånade Black Bart uppemot 30 diligenser i Kalifornien. Han hade alltid ett girigt öga riktat mot Wells Fargos & Co transporter. Detta företag hade gjort livet surt för honom vid ett tillfälle och Bolles svor att hämnas. Som hämnare iklädde han sig rollen som ”Black Bart”. Denna roll krävde inte så mycket rekvisita: en linnerock och en mjölsäck med hål i att täcka huvudet med, samt ett hagelgevär för motiveringens skull: alla kuskar kastade inte ner värdekistan helt frivilligt.

 Black Bart hade förmodligen lånat sitt alias från dåtidens kiosklitteratur. Han skall inte förväxlas med en viss Bartholomes Roberts. Även denne Roberts gick stundom under namnet ”Black Bart”, men Roberts var Walesare och där till en rövare till sjöss.

 Vid rån uppträdde ”Black Bart” oklanderligt, om vi bortser från det faktum att kusken tvingades stirra in i en dubbelpipas dödliga ögonhålor. Han bad hövligt att kusken kastade ner Wells Fargos & Co pengar. Kvinnliga passagerares värdesaker ville han inte befatta sig med och det finns inte ett dokumenterat fall i vilket Black Bart någonsin avfyrade sin bössa. Han lämnade dikter efter sig vid dessa diligensrån. Men, enbart två finns bevarade. Dessa dikter signerades med ”Black Bart, the P o 8”.

 1883 gick ett av dessa landsvägsrån snett. Bolles tvingades fly scenen och under flykten blev tillräckligt många personliga tillhörigheter kvar för att Wells Fargos detektiver skulle kunna luska fram en identitet. Black Bart tillfångatogs och sändes till San Quentin. 1888 släpptes tack vare sitt goda uppförande.

 Ingen vet hur det gick sedan. Ett rån med Black Barts alla signum genomfördes strax efter, men den allmänna uppfattningen var och är att detta var ett dåd utfört av någon slags härmapa, en så kallad ”Copy cat”. Den riktige Black Bart, det vill säga Charles E. Bolles försvann spårlöst. Det är inte så konstigt. Det var ju trots allt vilda västern.

Detta inlägg publicerades i Historia och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s