Ett knivigt spörsmål för skägget

Vendgence is Mine sayeth the Lord

 ”It’s a strange world…” inleds ett av Hunter S. Thompsons ökända citat. Och visst är det så. Världen tycks bli mer och mer likt en Monty Phyton-sketch. Kanske vaknar jag plötsligt upp en morgon och upptäcker att det rationella i tillvaron enbart var en dröm och den irrationella idiotin som då och då visade sig i drömmen i själva verket var och är det allmänna tillståndet i världen.

 Amish, en sekt vars pacifism nästan tangerat det perversa, har nu utvecklat någon form av terrorverksamhet. Attacker har genomförts. Attacker mot sektfränder i vilket hemfridsbrott och tvångsrakning med för ändamålet icke föreskrivet verktyg används.

 Vilken fruktansvärd orsak ligger bakom detta agerande? Vad har dessa numera renrakade män gjort för att väcka sina amishfränders vrede i sådan grad att den bärs över tvekans rand mot handlingar av detta våldsamma slag?

 En uteslutning tycks vara orsaken. Dessa hämnande herrfrisörer agerar på order från en misstänkt sexförbrytare som drivits bort från flocken, en viss Sam Mullet. Och vad vinner Mullet på det? Han visar ju enbart att uteslutningen var befogad.

 Själv förnekar Mullet att han ligger bakom men säger samtidigt att det hela är ett religiöst spörsmål och utomstående skall därför inte lägga sig i.

 Oavsett hur mycket religion det finns bakom en handling är en kränkning inget annat än en kränkning. Religion ursäktar inte och gör verkligen inte saken bättre. Vi skall inte tillåta att olagliga handlingar urskuldas genom religion, lika lite som vi skulle försvara att någon använde exempelvis Jultomten som ursäkt för sina olagliga dåd.

(Det hade annars varit något för Juholt att ta till: ”Jultomten kom till mig i en dröm och sa att det var OK!”)

Detta inlägg publicerades i Religion och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s