Odemokratisk årgång ger NSDAP:aktiga 30-tals vibbar

”Demokrati är det enda samhällsskick som kan avskaffas på demokratisk väg.”
Gabriel Laub

Resultatet av en studie gjord av World Values Survey-Swedenvisade nedslående och oroande resultat. En femtedel av våra unga röstberättigade medborgare var beredda att sälja sin röst för en smärre summa pengar. En fjärdedel av dem skulle dessutom kunna tänka sig att slopa demokratin mot att en ”Stark ledare” installerades som beslutsfattare i vårt land. En ledare som inte skall behöva besvära sig med att följa riksdagens beslut. Hela 26% av ungdomar i åldern 18-29 skulle kunna tänka sig detta eller rent av finna det önskvärt.

Historien visar att det inte krävs så värst många av den sortens medborgare för att vi faktiskt kan få uppleva den totalitära ideologins tvivelaktiga ”fördelar”. Att 26% av våra unga röstande medborgare inte ser eller uppskattar värdet av yttrandefrihet och medborgerliga rättigheter är ett enormt misslyckande som alla med vett i skallen skall känna skam och ansvar inför. Vi har misslyckats tillsammans, för vår demokrati är alla medborgares ansvar. Jag misstänker att många av oss har glömt det.

Forskningsledaren för World Values Survey-Sweden, Staffan I. Lindberg
spekulerar kring några orsaker till detta skrämmande faktum: undervisning och massmedia. Undermålig undervisning där lärare inte har lyckats peka på de enorma fördelar som ett demokratiskt styrelseskick innebär för ett samhälle och den enskilde människan. Undervisningen har kanske också, i toleransens och relativismens tecken, underlåtit att tydligt visa vad en totalitär regim är kapabel till. Det är anmärkningsvärt eftersom exemplen ute i världen är många och tydliga. Massmedia har också, enligt Lindberg, misslyckats med att föra ut information för att visa att de faktiskt finns skillnader mellan våra riksdagspartier och att en röst på det ena eller andra partiet har betydelse för vårt samhälles färdriktning.

Lindberg missar tyvärr ytterligare en möjlig medbrottsling i detta brott
mot demokratin, nämligen föräldern. Visst kan det läras ut värdegrund på
längden och tvären i skolan, men skall sanningen fram vet vi var den sanna värdegrunden lärs in och vem som lär ut den. Hade en stat kunnat indoktrinera sina studenter genom att lära ut värdegrund i skolan hade varje diktator lyckats med sitt uppsåt att pacificera medborgaren på sikt. Så är inte fallet. Därför att sann värdegrund lärs ut tre gånger om dagen, vid frukostbordet, middagsbordet och runt kvällsvarden. Beviset för det är att ungdomar dör på gator och torg i kampen mot diktaturen runt om i världen för något som en stor del av våra ungdomar i sin enfald tror att de klarar sig bra utan.

Det är dags att vi alla rannsakar oss själva och funderar kring hur vi har framställt vårt styrelseskick inför våra unga och hur vi skall framställa demokratin inför dem i fortsättningen.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s