Religion II – yttrandefrihet

Jag blev helt nyligen publicerad i Australien. En mycket kort historia på tre sidor. Nu när jag blev tillfrågad om bidrag av fler alster tänkte jag passa på att testa tryckfriheten där under, ända tills jag fick hem några exemplar av tidningen – många av de andra bidragen slog mina tänka provokationer med hästlängder.

I Sverige har vi förmodligen världens mest och bäst utvecklade lag om tryckfrihet. I cyberspacetidsåldern kan vissa så klart ifrågasätta nyttan med det. Allt dessa ”vissa” behöver göra i så fall är att konsultera John Stuart Mills skrifter angående ämnet.

När den blivande konungen Jean Baptiste, den förste i dynastin Bernadotte, anlände till Sverige var det inte enbart vädret han klagade på. Att han som nyanländ vann skånska bönders gillande på grund av ren språkförbistring skall nog ses som en ren skröna. Jeans ”Viva la reine”, skulle ha blivit ”vi vill ha regn” i böndernas öron och det höll de ju klart med om.

Jean Baptiste förfasade sig även över den svenska tryckfriheten och det trots att han var ett barn av den franska revolutionen. Av omvärlden betraktas Sverige som ett av de mest demokratiska länderna i världen. Två starkt bidragande orsaker till det är, som jag ser det, sekularisering och en väl utvecklad tryckfrihet. Det ena ger faktiskt det andra. De som styr genom teokrati brukar inte uppskatta det fria ordet, varken i tryck eller tal. Inte ens i tanke.

För det fria ordet är som en fyr i den dogmatiska tankens mörker. Yttrandefriheten tvingar också teister med maktambitioner att försäga sig, att med egna grepp avslöja sin dubbelmoral. Det bästa för dem vore att denna arena, tryck – och yttrandefriheten, jämnades med marken. Då hade Göran Hägglund inte behövt brista ut i ett mycket avslöjande gapflabb på frågan om solsystemets ålder. Ingen hade fått ställa frågan och om frågan ändå ställdes hade utbildningssystemet varit så förtryckt av censur att det riktiga svaret inte hade varit självklart för majoriteten av medborgarna.

Det finns således en orsak till att servern som inhyser ”The flying spagetti monster” i denne nudlighets gudomlighets digitala form i alla fall, finns inhyst någonstans i vår fjällhöga nord. Vi skall vara glada för att vi är, eller, förmodligen är det mest sekulariserade landet i världen. Vi får inte backa. Inte gå bakåt. I Texas antogs helt nyligen en skolplan som i sitt stoff beklagar och förklarar separationen mellan religion och stat som ett stort misstag. Vilken av alla dessa religioner behöver vi inte fråga oss. Men, vi borde ställa frågan till Texas. Frågan avslöjar den exklusivitet som är många religioners signum. Det är inte bara en exklusivitet mot andra religioner, utan också mot vetenskap som inte stödjer skrifter från järnåldern. Verklighet och sakers rätta tillstånd är tydligen av underordnad betydelse. Den som inte blir skrämd vid den tanken har inte förstått vidden av det hela.  

Så till Lars Vilks. Tja, vad skall annars en dålig tecknare göra för att få lite uppmärksamhet?

I ett pluralistiskt samhälle kommer det alltid finnas gott om provocerande saker för alla. För att samhället skall fungera för alla bör det finnas rimlig chans att undvika det som provocerar. Det borde inte vara omöjligt när det gäller Vilks. Detta är inte 1984 och Vilks är inte Storebror. Varför välja att uppsöka ett etablissemang där det inte finns något tvivel i frågan om du kommer att bli provocerad eller ej? Själv blir jag oerhört provocerad: uppmärksamheten till honom och hans verk står inte alls i proportion till hans låga konstnärliga kvalitéer.

Varför acceptera Vilks premiss när han säger ”Detta är Muhammed som rondellhund”? Varför inte svara: ”Nej, det är en skäggig man som rondellhund”. Visst är han onödig, men det är reaktionerna mot honom också. Vi måste dock fråga oss vad vi hade valt – en värld full av ”Lars Vilksar”, eller en värld full av religion? Det krävs religion för att vilja döda en annan medmänniska över en teckning.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Religion II – yttrandefrihet

 1. PeO_W skriver:

  Nice, jag skall fundera lite på ett par saker och kommer att skriva något i anslutning.

  För övrigt så har jag glömt att sätta in pengar, skall fixas bums.

  Gilla

 2. csaar skriver:

  Jo, jag misstänker att du inte håller med mig till fullo. Jag hade faktiskt det i åtanke när jag skrev 🙂

  Angående pengarna så är det lugnt: de skall ändå gå till krigskassan inför nästa publikation och den lär ju dröja. Jag har ju dessutom fullt förtroende för dig. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s