Religion III – motsägelser

Inte sällan brukar bibeltrogna framhäva hur välkomponerad Bibeln är, hur väl avvägt och förnuftigt detta samlingsverk arrangerar ord, böcker och innehåll. Detta är i sig ett bevis för att Bibeln är Guds ord säger de. Hur skulle en bok, skriven av så många författare under så lång tid kunna bibehålla sin röda tråd från Genesis till uppenbarelsen?

 Det hade varit lite anmärkningsvärt om det hade varit så. Jag skriver lite, för ingen kan få mig att tro att det inte har redigerats en aning här och där genom åren. De skrifter som aldrig kom med är nog fler än vad vi känner till. ”Hade” skriver jag efter som det inte är så det ligger till angående Bibelns komposition. Bibeln är fullkomligt infekterad av motsägelser. Så stora motsägelser att en del tidiga kristna inte kunde få ihop det hela och helt enkelt övertygades om uppfattningen att det rörde sig om två gudar. En i Gamla Testamentet och en annan i Nya testamentet. Markion (c. 90 – 160)  hette grundaren av flera församlingar i vilket denna uppfattning var rådande. Jahve var således inte Jesus gud. Han var visserligen världens skapare, men på tok för hämdlysten och svartsjuk för att vända andra kinden till.

  Nu finns det religiösa som väljer att kapitulerat inför motsägelserna i skrifterna och säger att det inte är Guds ord i Bibeln, utan att Bibeln snarare består av ord OM Guds ord eftersom den, när allt kommer omkring är skriven av människor. Det har jag förvisso vetat hela tiden. Det är vad människor gör. Apor äter bananer och människor skriver böcker.

 Att Bibeln sätts under en intensivare kritisk lupp än andra antika verk är också något som stör en del religiösa. De kan inte förstå varför Bibeln skall nagelfaras mer än någon annan boksamling från samma era. Svaret borde vara givet för dem. Till skillnad från exempelvis Platons dialoger gör Bibeln ett ganska kaxigt anspråk på att vara inspirerad av Gud. Förr indikerade det att du borde ta din lupp och din kritik och kvickt tassa baklänges i vördnad. För somliga företeelser var det sannerligen bättre förr, och med ”förr” menar jag då bålen brann för oss syndare.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s