Timbro hävdar att principen om valfrihet ska stå över alla andra mål för svensk skola. Det är en ohållbar position i ett läge när sjunkande skolresultat och bristande likvärdighet har skapat ett svenskt skolsystem i sönderfall.
Bo Malmberg,
Eva Andersson,
John Östh
DN-debatt 24/5
Jag var på utbildning i PISA:s regi för ett tag sedan. Där fick jag och alla andra veta att resultaten i de svenska skolorna sjunker. Det var inget nytt. Men vad som mer framkom var att de “duktiga” eleverna klarade sig hyfsat bra, både internationellt och utifrån nationella mätningar. “Vi kan utsätta dem för vad som helst, de klarar sig ändå”, förklarade föreläsaren. Det var de “svaga” eleverna som föll. Föll likt gråstenar. Deras situation är mer utsatt, dessa elever klarar inte att bli utsatta för vad som helst.
“Vad är orsaken?” frågade någon.
“Segregering. Fria skolval och friskolor gör att ‘duktiga’ samlas på en skola och ‘svaga’ på en annan. Det har visat sig att ‘duktiga’ elever inte har någon som helst nytta av att gå med andra ‘duktiga’ elever och att gå tillsammans med ‘svaga’ elever spelar inte heller någon roll för deras del, medan ‘svaga’ elever har hjälp av att gå i samma klasser som ‘duktiga’ elever”, blev svaret.
Så ur pedagogisk synvinkel, om man vill att resultaten skall bli bättre för alla, är det fria skolvalet inte rätt väg att gå. Jag blir riktigt trött när jag tänker på vad som egentligen ligger bakom förnekelserna kring de negativa effekterna av de fria skolvalen och varför inget görs trots att vi kan stirra den bistra verkligheten rakt i ansiktet i form av skolbyten mitt i terminen, glädjebetyg, dalande resultat och konkurser. Orsaken är rent ideologisk. Det skall finnas för att det liknar något dessa dogmatikerna fullkomligt älskar, nämligen marknaden. Det är inget fel på den, problemet är bara att skolan inte är marknaden.
Jag kan ju bara betrakta kommunerna runt min egen och se vilket ekonomiskt helveteshål deras skolor och förvaltningar har hamnat i tack vara att för många (märk väl – för många) friskolor har öppnats i dessa kommuner. Det säger sig själv att två verksamheter som tävlar om samma ”köpare” riskerar att suga ut varandra tills båda går under. Det produceras inte fler elever bara för att det öppnas fler skolor, hur bra dessa än kanske är. Det hade varit en tvungen premiss om marknadstänkandet skall vara applicerbart på detta fenomen.
Jag ber er, lärare som arbetar på friskolor att inte ta illa vid er. Att jag kritiserar friskolereformen och det fria skolvalet betyder absolut inte att jag kritisear er. Jag kritiserar skolor i kommunal regi, jag hela kommuner när jag är på det humöret, men det innebär absolut inte att jag kritiserar kommunalt anställda lärare, eller samtliga kommuninvånare.
Visst skall en friskola finnas som alternativ om det finns ett behov eller eller en nisch att fylla, men det är något som är mycket fel om vi skattebetalare låter någon stoppa våra skattepengar rakt ner i fickan som “vinst”.
Vad utgör “vinsten”? Vad för slags vara producerar denna “vinstgivande” skola som den sedan kan lägga ut till försäljning? Rimligtvis inget alls, mer än precis vad alla andra skolor producerar: elever som på sikt använder de i skolan förvärvade kunskaper som senare i deras liv skänker vinster till dem själva och staten. Det är först då, i det läget, denna “vinst” kan plockas ut. Plockas den ut tidigare är det inte frågan om en “vinst” utan snarare en form av förskingring
Jag tycker nog det är hög tid att tillsätta en ”utredning” även här. En stor och fet ”fusk utredning” som den gällande det enorma fusket inom den personliga assistansen ty den, och vi funkisar, är en enda stor fuskindustri. Därför är det viktigt att redovisa vart varje skattekrona går och hur den används. Att veta vilket arsle skattekronan har torkat, eller inte torkat, eller hur många gånger och minuter nummer två tar om dagen, är inte så viktigt kanske men eftersom vi funkisar tydligen har en tendens till att överförbruka assistans, (det betyder att vi använder mer assistans än vad vi behöver), är det högintressant för politiker och ansvarig för utredningen förstås. Att överförbruka är så givande, ekonomiskt? Jag vet inte hur men jag är väl dum i huvudet för jag är lika fattig, (fattigare faktiskt sedan alliansen tog makten), som tidigare. Självklart skall vi värna och vara noga med att skattemedel används på rätt sätt även om vissa myndigheter själva skiter i det och festar loss för miljoner. Med det sagt är jag dock inte beredd att gå med på vad som helst. Eftersom vi funkisar fuskar så enorma mycket kommer vi nu ”äntligen” bli fria från att få leva ett liv med integritet och värdighet för snart skall vi när som helst vara beredda på att släppa in kontrollanter och få vår privatekonomi synad. Samma sak kommer antagligen att gälla våra assistenter som också ska tillsammans med assistansföretagen spionera åt försäkringskassan, kommunen och skattemyndigheten och skvallra på oss om de tycker att vi använder oss av för mycket assistans, eller använder den på fel sätt. Hm, jag undrar hur det ska gå till rent praktiskt? Och vad som händer när en personlig assistent blir polisanmäld för att ha brutit mot tystnadsplikten som assistenterna skriver på vid anställning? Men nu gällde det kommunala skolor och friskolor och galenskapen gällande dessa – svaret Csaar är enkel? Självklart måste regeringen tillsätta en utredning för att komma tillrätta med dessa problem för jag är helt övertygad om att utredarna kommer eliminera nuvarande problem i ett nafs. Att de sedan byts ut mot nya och troligen värre problem är oviktigt för då har ju de ansvariga trots allt gjort något. Precis som i assistansproblematiken. Man ska int va blödig..! 🙂 Ta hand om er! Nalle
GillaGilla