Dessa så kallade ”medier”

Tänk er en sal full av människor som när ett gemensamt hopp: att få kontakt med en död anhörig. I salen finns en person som, oftast mot betalning, utnyttjar detta hopp. Det är cyniskt, omoraliskt och förödande enkelt.

 Det kallas ”cold reading” och fungerar bättre ju fler offer charlatanen har tillgång till samtidigt. Det skojaren påstår har mycket större chans att stämma in på någon ju större publiken är. Ofta motiverar bluffmakaren publikens storlek med att fler ”energier” eller ”andar” är närvarande tack vara att många har samlats. Men egentligen är det så att sämre lurendrejaren måste ha större publik.

 Ett annat sätt är att ”avslöja” något som förmodligen folk utan ”speciella förmågor” också hade gissat, även om de ibland hade hoppats på motsatsen. (Lägg märke till exploateringen av folks hopp återigen.)  Madeleine McCann försvann under en semesterresa för flera år sedan. Det mesta pekar på att hon är död. Detta utnyttjar en taskspelare till fullo genom att påstå att han har haft kontakt med hennes ”ande”. Jag kan utan cold reading säga två saker om denna bedragare: han har betydande brister när det gäller samvete och empati.

Detta inlägg publicerades i vardagligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s