Privata aktörer i offentlig sektor

Offentlig sektor är inte privat sektor av flera anledningar. En anledning är att girigbukar inte skall göra vinst på folk i nöd. Detta ”Oliver-twist-syndrom” blir tyvärr allt vanligare i takt med att privata aktörer, genom statens försorg, tillåts flytta in i vår offentliga sektor.

 Ni som förespråkar att den fria marknadens osynliga hand reglerar bort allt detta fula per automatik bara ”kunden” blir varse, reagerar, väljer en annan aktör att göra affärer med, kan ju ta en titt på detta goda exempel. Kan det vara så illa att den där osynliga handen är så osynlig ibland att den inte ens existerar?

 Vissa saker kan marknaden inte tillåtas styra. Lämna er ideologiska utgångspunkt och använd ert sunda förnuft istället så kommer ni att inse det också. Det finns tillfällen då en ”kund” inte kan välja, det är ibland en del av själva nödens natur.

 I min relation till kommunen, landstinget och staten är jag ingen ”kund” eller ”brukare”, jag är en medborgare och/eller invånare och förväntar mig att jag och mina medmänniskor blir behandlad som sådana.

 Att tjäna miljoner på flyktingar eller andra som hamnat i nöd är skamligt, om en del av mina skattepengar är tänkta att hjälpa folk i nöd, skall de f-n göra det också. De skall INTE hamna i fickan på folk som Jan Emanuel Johansson.

 Skäms!

Skäms!

Skäms!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Privata aktörer i offentlig sektor

 1. Angelika skriver:

  Du är en klok man!

  Gilla

 2. du vet vilka skriver:

  detta är något vi borde ta upp på lektionstid, Christoffer

  Gilla

 3. henriktrost skriver:

  Problemet med vinstdrivande verksamhet i offentlig sektor är att det inte är frågan om en affärstransaktion mellan två parter (säljare -> köpare) utan tre (säljare -> brukare + beställare), varav de två sistnämnda ofta har olika intressen.

  I fallet med äldrevården har brukaren (den gamla) behovet av bästa möjliga vård utifrån sina behov och sin vilja, medan beställaren (kommunen) vill beställa vård som kostar så lite som möjligt.
  Anbudsförfarandet, lagen om offentlig upphandling med mera gör att brukarens valfrihet blir ytterst begränsad.

  Den starka parten i sammanhanget är beställaren, det vill säga kommunen, som får den vård som man betalar för. Det vill säga den vård som kostar minst.

  Ge istället brukaren en äldrepeng efter vårdbehov, precis som i fallet med skolpeng och inför en tydlig lagstiftning med noggrannare kontroller av utförarna av tjänsterna!

  I fallet med Carema och blöjorna visar det sig vid en närmare granskning vara en tidningsanka, något som visar vikten av att vara källkritisk. Något att diskutera på lektionstid?

  Gilla

 4. csaar skriver:

  Oj, men var det verkligen det? Det kanske gäller de 149 andra fallen som Socialstyrelsen har fått in om Carema också?

  Tror du på allvar att ”brukarna” i det här fallet – flyktingbarn – har eller någonsin kommer att ha något som helst möjlighet att påverka ”tjänsten” de får? Att de kan välja en annan flyktingförläggning om det visar sig att den de är på inte håller måttet? Hur skulle beställaren kunna plockas bort? Ah, skulle barnen ha en ”flyktingpeng” att spendera på valfritt flyktingboende? De som driver företag vill tjäna pengar, en fullt förståelig inställning. Men, i vissa fall och vid vissa tjänster bör denna inställning inte finnas med som en faktor. Det blir inte bara bäst, utan även enklast så. Skolan är ett ytterligare exempel – så fort marknadskrafter kommer in där kan två saker hända: kvalitén blir bättre för att skolorna konkurrerar med kvalité, eller kvalitén blir sämre för att skolorna konkurrerar om ett mycket begränsat kundunderlag: eleverna. Det gäller att stryka föräldrar och elever medhårs så att de inte väljer en annan skola. Ofta är det kanske inte just höga krav som ingår i den strykningen över deras hår. Eller hur? Man får hoppas att konkurrens kring kvalitet blir det primära om det fria skolvalet skall vara kvar.

  Så länge det inte är prestigefyllt att gå i skolan är jag dock tveksam till den utvecklingen (Vilket är orsaken till att USA kan ha dyr högre utbildning – det är hög prestige att gå på dessa universitet och då ställer de inblanda upp på de höga kraven.)

  Gilla

 5. henriktrost skriver:

  I fallet med flyktingbarn är inte privata företag lämpliga att driva verksamheten.

  Vad gäller skolan håller jag inte med dig. Du antar du själv vet bättre än barnens föräldrar. Det stämmer säkert i en del fall, men knappast i alla. Jag hade gladeligen valt en friskola när jag gick på högstadiet som alternativ till den 1970-tals bunker där jag spenderade tre år.

  I fallet med Carema får du helt enkelt gå till källorna, du som är historiker. Urinmängden mättes när man skulle prova ut inkontinenshjälpmedel till nya vårdtagare, enligt ett förfarande utarbetat (och prisat) av Stockholms kommun (utförs på alla kommunens boende). Inte av besparingsskäl.
  De övriga punkterna mot Carema vill jag ha mer källor på.

  //Henrik

  Gilla

 6. csaar skriver:

  1. ”I fallet med flyktingbarn är inte privata företag lämpliga att driva verksamheten.”
  Tack, det var just det jag ville få fram med inlägget. I rest my case!
  2. Så du hade gladeligen valt en friskola? Vilken som helst. Dåraktigt talat min vän. Den skulle ju kunna vara sämre än din bunker!? Du uttrycker ju dig som kommunens moderater och centerpartister – bara det är fritt så är det bra. Föga genomtänkt!
  3. Carema-bilden: tja, skämtteckningen gjordes timmarna efter det att ”Carema-skandalen” blivit känd och jag har inte funderat så mycket kring den sedan – helt klart är detta ett bekymmer – en skandal slår mycket högre än en upprättelse i press och övrig media. Ett personligt bekymmer för mig helt klart också då ”skandalen” bekräftade vad jag redan misstänkte och sedan fanns ingen anledning att gräva djupare för min del. Jag gillar sådana tankeställare – tack.
  ”Senast var det personal på korttidsboendet Kastanjen i Järfälla kommun som anmält vården till Socialstyrelsen. Detta sedan anhöriga slagit larm om läckande urinpåsar och att boende vid flera tillfällen bjudits på godis och andra sötsaker – trots att de är diabetiker.
  Enligt statistik från Socialstyrelsen, som TT tagit del av, innebär det att myndigheten nu arbetar med fler än 150 öppna tillsynsärenden mot vårdenheter som drivs av Carema. Det handlar om allt från äldreboenden till vårdcentraler eller behandlingshem.” (Rapport 11 nov, 2011)

  För första gången planerar Socialstyrelsen att inspektera och granska hur enskilda kommuner säkerställer kvaliteten på äldreboenden, säger Per-Anders Sunesson, chef för tillsynsavdelningen på Socialstyrelsen, till TT.
  ”Detta som en direkt följd av vårdföretaget Caremas vanskötsel vid flera äldreboenden i Stockholmsområdet.” (DN 7 nov 2011)
  ”I anmälan står bland annat att de anhöriga upplevt att bemötandet varit under all kritik. Att de fått en känsla av att man stör och inte blivit lyssnade på.
  Enligt statistik från Socialstyrelsen som TT tagit del av, innebär det att myndigheten nu arbetar med fler än 150 tillsynsärenden mot vårdenheter som drivs av Carema.” (SvD 11 nov 2011)
  ”Carema Sjukvård har vidare enligt Socialstyrelsen inte haft nog kompetent personal inom den psykiatriska vården för att göra bra intervjuer när självmordsrisk ska bedömas. Kompletterande utbildning krävdes. Ändå finns ett fall där en patient tagit livet av sig utan att riskbedömningen gjorts utifrån standardmodellen” (Dagens medicin 18 nov, 2011) (147 anmälningar, ”bara”)
  Där vinst skall plockas ut på våra skattepengar finns alltid förlorare för vi producerar ingen vinstgivande vara som kan ackumulera pengar genom vård, omsorg, utbildning med mera. Effekten och vinsten kommer så långt i framtiden (utbildning) att friskolan inte kan ta del av den. De måste få ut vinsten direkt via våra skattepengar.
  Jag anser att vi är överens på punkt 1, jag har ju onekligen rätt på punkt 2 och på punkt 3 har du rätt. Men jag bifogar lite källor som kan visa att även om jag hade fel om blöjorna så är allt inte frid och fröjd när det gäller Carema.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s