skeppsbrott!

“STAN: I want to be a woman. From now on, I want you all to call me ‘Loretta’.
REG: What?!
LORETTA: It’s my right as a man.
JUDITH: Well, why do you want to be Loretta, Stan?
LORETTA: I want to have babies.
REG: You want to have babies?!
LORETTA: It’s every man’s right to have babies if he wants them.
REG: But… you can’t have babies.
LORETTA: Don’t you oppress me.
REG: I’m not oppressing you, Stan. You haven’t got a womb! Where’s the foetus going to gestate?! You going to keep it in a box?!”
(Monty Phyton – ”Life of Brian”)

 Kvinnor och barn först när fartyg förliser?

 Nu finns det en del som anser att detta är diskriminerande, att männens liv inte är lika prioriterade när ett fartyg är på väg att gå till botten. De hävdar att männen åtminstone i sådana fall borde få billigare biljetter.

 Jämställdhet är bra, men jag tror att frågan har lett till att många helt glömmer bort att vi faktiskt har fysiologiska skillnader, vi män och kvinnor, för att inte nämna barn. Jag har faktiskt ingen aning om det är sant, men jag misstänker att den genomsnittlige mannen har en större chans att överleva om han hamnar i vattnet utan livbåt, jämfört med den genomsnittliga kvinnan. Även om jag personligen är en usel simmare, så kan det ju vara så.

 Ingen ifrågasätter varför barnen skall i livbåtarna först, tillsammans med kvinnorna, just på grund av den anledningen.

 När en katastrof inträffar kan det bli nödvändigt att lägga vissa principer åt sidan. Principer som fungerar utmärkt under normala omständigheter. Ibland kan något som är fullt moraliskt riktigt under lugnare omständigheter vara fullkomligt förkastligt när det hettar till. Jag har ett par exempel på det här och här.

 Samtidigt, om kaptenen hade varit kvinna, skulle inte opinionen kräva att hon lämnade skutan sist? Kanske härrör uttrycket från en tid då kvinnor och barn inte kunde simma?

 Det kan också vara så att om man har en solklar indelning vid turordningen till livbåtarna så undviker man att folk trampas ner? Jag tycker ändå att det låter bättre med ”Kvinnor och barn först!”, än, ”Alla på en gång!”  Det kanske inte är bra ur jämställdhetssynpunkt, men vad är alternativen?

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till skeppsbrott!

  1. I det h r inl gget t nkte jag ta upp frågan om vilka Jesu br der och systrar var som finns omn mnda i Nya Testamentet.

    Gilla

  2. csaar skriver:

    Så pass…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s