”Is knowledge of so loose a weave on a morning, when you decide whether you leave your apartment through your front door, or the window of the second
floor?”
Tim Minchin, ”Storm”
Öppenhet och tolerans är ett bra första steg. Men, precis som ett första steg är början på en resa, till ett mål, är öppenhet och tolerans INTE ett mål i sig, det är ett medel att nå målet. Öppenheten leder till att den som tar sig an resan upptäcker att vissa metoder och förhållningssätt är bättre än andra.
Relativism har sin plats i världen. Mestadels i sammanhang där den inte kan göra någon skada, som i bedömandet av konst, musik eller mat. Vi kan ta en kaka som exempel. Vi delar in fenomenet sockerkaka i tre steg i vilket det första steget kan ge utlopp för ohämmad relativism.
1. Hur en sockerkaka smakar.
Detta är en fråga om uppfattning, åsikt. Det går att ägna sig åt okontrollerad relativism i detta steg. Allt är sant: om jag tycker den är äcklig så är den det. Om du tycker den är god så är den det också. Vi kan enas om en metod, en lag genom vilken vi tar reda på detta. Låt oss kalla denna metod ”att äta sockerkaka”. Relativismen finner inga gränser i detta steg – jag kan gilla sockerkakan ena dagen och hata den dagen efter. Härligt! Vi skulle till och med kunna raljera lite om nyanser och form utan att någon egentligen har fel.
”Rund? Nja, mer oval…”
2. Näringsvärde
Nu blir det lite knepigare. Men, en viss relativism är möjlig. Näringsvärdet är relativt i förhållande till andra saker i alla fall. Även om sockerkaka inte är så nyttig har den större näringsvärde än hushållspapper. Men, i avseende gällande fibrer, vitaminer, protein och kolhydrater kommer den inte att slå en talrik spagetti och köttfärssås med sallad. Detta är ett faktum oavsett i vilken kultur, tid eller epok dessa födoämnen inmundigas.
3. Innehållet, eller vad sockerkaka egentligen är.
En sockerkaka har ingredienser. En specifik bit av en viss sockerkaka består exempelvis av en viss mängd mjöl, smör, ägg och socker. Vi kan här också ta reda på andra egenskaper som vikt, höjd, bredd, temperatur, mm. Det kan tänkas att det finns flera metoder att ta reda på detta. Jag kan också slå vad om att somliga av dessa metoder är bättre än andra.
Så, ni som tycker att ”alla har rätt” och ”alla har rätt att göra som dom vill” och ”det finns inga fel åsikter”. Ni har fruktansvärt fel såvida det inte rör sig om exempelvis smaken på sockerkaka. Jag skall illustrera detta för er:
Här är två kakor. Den ena är spetsad med ett dödligt gift, den andra inte. Spelar det någon roll vilken av dem eller är det enbart beroende på vilken ståndpunkt eller åsikt vi råkar ha? Eller, och detta är så löjeväckande – i vilken kontext, i vilken epok i historien kakan inmundigas? I så fall går det bra att äta vilken som helst av dem och resultatet av detta intag är inte alls beroende på vilken kaka vi äter utan hur vi har argumenterat innan vi äter den?
När det gäller fakta och konsekvenser är relativism i bästa fall värdelöst och i sämsta fall rent förödande.
”
Jag har placerat min blogg i Olofström på bloggkartan.se!
Kul, den här skall jag använda någon gång apropå hur mycket trevligare det anses vara att bli ihjälslagen
/skjuten av en demokrati relativt diktatur.
GillaGilla
Precis, gör gärna det!
GillaGilla
Pingback: bildning eller utbildning « PeoWagstrom's Weblog
Underbar liknelse. Tack för ett ytterst givande inlägg och för en lika lysande kommentar inne hos mig 🙂
GillaGilla
Många tack!
GillaGilla