Demokrati – det bästa, men inte alltid det lättaste.

”Jag har gjort ett riktigt stort misstag i mitt liv, och det var att hjälpa till att rösta fram alliansen. Det är lätt att dras med i yran när man är framgångsrik och har det gott ställt.”

Vi borde rösta enligt John Rawls ”The veil of ignorance” – som om vi inte visste vilken position i samhället vi hade eller skulle få efter valet. (Vilket faktiskt inte är en osannolik utgångspunkt många gånger.) Då hade vi röstat för allas bästa och onekligen för vårt eget bästa i det långa loppet. 99,9% av oss tänker inte så – jag är med all säkerhet också en av dem.

Det för tankarna till fångarnas dilemma, där egosism onekligen leder till störst olycka för alla inblandade. Även om vi inte kan veta vad de andra tänker rösta gör vi bäst i att var för sig rösta för allas väl.

Detta är mest ett filosofiskt inlägg om demokrati – mer en uppmaning om hur folk bör tänka när de röstar. Inte en uppmaning om vilket parti de bör rösta på.

Detta inlägg publicerades i Demokrati. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Demokrati – det bästa, men inte alltid det lättaste.

 1. Henrik Tröst skriver:

  Apropå girighet. Här kommer ett klipp med Milton Friedman. Se hela, även om det med största sannolikhet framkallar reflexmässiga kväljningar hos dig:

  Vad är dina motargument?

  Gilla

 2. csaar skriver:

  Intressant och hans argument går inte utan vidare att avfärda. Jag tycker ändå att han argumenterar något ”oärligt”. Först och främst bör man nog byta ut begreppet girighet mot begreppet begär. Att vi har begär som vi försöka uppfylla, inte (enbart) personliga pengakistor som vi vill fylla. Detta begär hos den enskilde kan vara till nytta för samhället, eller till skada. Det beror helt enkelt på vad begäret består av. Girighet, om den får flöda fritt, är garanterat till skada i det långa loppet – på människor, natur och relationer. Detta vet man, för inte ens i den mest kapitalistiska staten i världen tillåter man en helt oreglerad girighet, inte ens om man så anser att kapitalism är den bästa uppfinningen i världen.

  Han ställer dessutom upp mycket polariserade motpoler. Jag vet inte om han är medveten om begreppet ”blandekonomi” eller om han tycker det blir roligare att argumentera med svart-vita argument. Det blir ju helt klart underhållande.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s