”wag-theother-dog’s-tail illusion”

”Tro på något om och endast om det finns förnuftiga skäl att hålla det för sant.”

Ingemar Hedenius

 Det är ganska lönlöst att försöka övertyga foliehattar med argument sprungna ur förnuft och fakta – två saker som de tar ganska lätt på i vardagen. De vore inte foliehattar annars. Det är som att tro att vi genom att själva gå fram och styra hundens svans till att vifta också får hunden att vara glad.

 Det enda som skulle få en foliehatt att släppa en saftig konspirationsteori är en ännu saftigare sådan – inte motbevis och fakta. Det är ju bristande tillit till dessa ting som fick dem att bli foliehattar från början.

 Med det sagt finns det så klart riktiga konspirationer och teorier kring dessa. Vi kanske skulle återerövra ordet konspirationsteori? Konspiration kan härledas till latinets conspirare: ”Andas tillsammans”, vilket syftar på att det är frågan om en sammansvärjning, en komplott av något slag. Folk smider hemliga planer i hemliga sammanslutningar. Sådant har förekommit, förekommer med all säkerhet ofta. Det är snarare så att begreppet har kapats av sådana som anser att fakta och förnuft enbart är detaljer som tenderar att förstöra ett trevligt party i hjärnan. Snarare är det nog så att det är meningsmotståndare till dessa foliehattar som har använt termen som ett slagträ mot dem. Det är lite synd, för vad skall vi nu använda för begrepp när vi utifrån bevis och indicier tror oss vara en riktig konspiration på spåren?

 “I am not one of those who uses the term ”conspiracy theory” as an automatic sneer of dismissal. Conspiracies do occur.”

 Christopher Hitchens

Detta inlägg publicerades i vardagligt och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”wag-theother-dog’s-tail illusion”

  1. Pingback: Viftar man hunden på svansen så…. « PeoWagstrom's Weblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s