Fundamentalism I

Fundamentalism: bokstavstro, att bokstavligen tro på en religions eller ideologis urkund, att följa dess doktrin enligt varje mening, stavelse och bokstav. Att ta avstånd från eventuella kompromisser sprungna ur rent praktiska hänsynstaganden. Ja rent av ta avstånd från kompromisser sprungna ur det sunda förnuftet självt eller vedertaget faktum.

Motsatsen till fundamentalism: Bevis kullkastar övertygelsen och du erkänner detta i betraktandet av fakta.

En fundamentalist skulle hittat på nya ”tolkningar” för att få fyrkantig fakta att passa in i dogmens allt för lilla och runda hål. Skulle detta sedan visa sig vara omöjligt går det alltid att förneka faktum och förbjuda andra att yppa dem.

Fundamentalism i dess nötskal:  Kyrkan tillät astronomer att utgå från att solen var den himlakropp planeterna kretsade kring om det var så att en uträkning rörande himlakropparnas position och rörelse skulle göras. Om så inte var fallet, om ingen uträkning av dylikt slag var i antågande utan ett samtal rörande Tellus, solen eller månen fördes som rent vardagligt spörsmål var det strängeligen förbjudet och straffbart att utgå från solen som vårt solsystems mittpunkt.

Jag kanske själv är en fundamentalist då jag vägrar tro att all den dårskap som massmedia visar att människan är kapabel till verkligen gör vårt släkte rättvisa.

  ”There are those who scoff at the school boy, calling him frivolous and shallow. Yet it was the school boy who said, Faith is believing what you know ain’t so.”

Mark Twain

Detta inlägg publicerades i Demokrati, Religion och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Fundamentalism I

 1. PeO_W skriver:

  Har inte gett dig nog uppskattning på sistone….

  Du är bäst, mins det.

  Gilla

 2. PeO_W skriver:

  minns

  Gilla

 3. csaar skriver:

  se upp – jag kan drabbas av hybris 🙂

  Allt för vänligt, Peo. Du är rätt bra själv!

  Gilla

 4. Elias skriver:

  Intressanta tankar om fundamentalism. Speciellt med tanke på att en alldeles speciell form, kallad marknadsfundamentalism,
  visade sitt fula tryne i Olofströms Folkets Hus på förra kommunfullmäktigemötet.

  Gilla

 5. csaar skriver:

  Jomenvisst, FP, C och M går på som kapten Hadocks papegojor på meskalin (kommer det egna bruket bli tillåtet? Ha ha – inte helt övertygad om V:s inställning i drogfrågon måste jag erkänna… annan story) Det är mycket, ”anfäkta och anamma! Privatisera, landkrabbor, privatisera, privatisera och kölhala, samt privatisera igen!”

  Man skall inte låta folk profitera på medborgares sociala behov om detta går att undvika. Om borgarna i vår kommun finge bestämma skulle vi bytt namn från Olofström till ”Kommun köp och sälj AB – kommunen där vi ger medborgarnas skattepengar till vem som helst som vill privatisera vår verksamhet.”

  https://csaar.wordpress.com/2010/10/04/svenska-staten-ab/

  Gilla

 6. Pingback: Två saker att vara glad över « Csaar's

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s