Vi är laglydiga

Någon hävdade i ett sammanhang jag redan glömt att Sverige var ett mycket kriminellt land, många, många anmälningar var det. Jag kollade upp med BRÅ. Och det stämde! Många anmälningar i jämförelse med en hel del andra länder. Men, det var till största delen frågan om ”småbrott”. Tydligen hyser gemene svensk en större tilltro till sitt lands rättsväsen i jämförelse med andra länder, där man förmodligen inte bryr sig om att anmäla i tron om att det inte är någon idé. Antingen det eller så gör man upp vid sidan om. Summa summarum blir, med det förhållningssättet, ett otryggare samhälle.

 Vi är ett land bebott av i hög grad laglydiga och trevliga människor. Inte sällen finner vi obemannad försäljning av frukt, jordgubbar mm, där kunden förväntas stoppa pengar i en låda och ta sin rättmätiga mängd vara. Ytterst sällan missbrukas detta förtroende. Vi är ett land med mycket låg korruption inom så väl offentlig förvaltning som privatnäringen. Detta är något som ytterst, ytterst sällan lyfts fram i massmedia. Anledningen är enkel: det säljer inga lösnummer. Bilden av Sverige och världen som massmedia ger är kanske inte lögnaktig direkt, men den tippar klart över på ena sidan i sin förmedling av det sammantagna onda och goda.

 Steven Pinker säger samma sak, men vidgar teleskopets brännvidd att inkludera hela den nuvarande mänskligheten. Kverulant-medborgare, alternativt foliehattar – ni får ursäkta om han är en auktoritet i ämnet. Jag vet hur illa det ser ut i era ögon. Ni kanske blir riktigt upprörda över att han säger att vi blir ”godare”, bättre på att umgås (över lag givetvis). Det stämmer inte med er världsbild och det är så upprörande att det inte spelar någon roll att han har rätt:

Detta inlägg publicerades i vardagligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s