Religion – V

Det råder en viss debatt just nu om religionsundervisningen i skolan. Det vore fel att slopa den. Att lära sig om andra religioner är att lära sig om andra kulturer, andra typer av samhällen och andra människors vardag, livsvillkor och förutsättningar. Inte ens de mest hårdkokta ateisterna, apokalypsens fyra ryttare enligt religiösa fundamentalister, det vill säga Hitchens, Dawkins, Harris eller Dennett betraktar det företaget, slopandet av religionsundervisning, som en god idé. Så vitt jag har förstått har åtminstone Dennett lyft fram religionsundervisning som något önskvärt. Det är ett ämne som saknas i hans hemland och han skyller en del av problemen med den amerikanska, mer fundamentalistiska och trångsynta, kristendomen på just detta.

Religionsundervisning bör vara en del av undervisningen i Svenska skolor.

Inte för att man skall lära elever att anamma en av alla dessa religioner. Inte för att ämnet är ett smörgåsbord av olika etiska ställningstaganden ur vilket elever får plocka efter egen aptit. Den bästa etiken är, enligt min egen analys i alla fall, sprungen ur det sunda förnuftet och humanismen. Det ena klarar sig bäst utan inblandning av högre väsen och det andra är i direkt opposition till detta högre väsen många gånger. Ni får själva lista ut vad som är vad. Men för all del: om helig bronsåldersmoral omtolkad bortom alla ursprunglig betydelse skänker sin anhängare tröst och guidning tänker inte jag stå i vägen – så länge han eller hon inte skadar andra med sina gudomliga övertygelser.   

Inte ens för att det finns något i religionerna som är gott. Det finns det säkert. Men det finns tillräckligt med tvetydigheter på den punkten för att vi skall ha anledning att vända oss till bättre stoff i framvaskandet av etik och moral. Varför inte människors handlingar och ogrumlade tankar i det att de utför och säger gott för och mot dem vi vet existerar framför den vi bara tror på?

Inte för något av det ovan utan för detta: utan religionsundervisning är vi utelämnade till våra fäders tro. Vi fråntas inte bara möjligheten att se något annat. Vi fråntas möjligheten att förstå något annat.

Detta inlägg publicerades i Religion och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s