Svenska staten AB

Gratis lunch. Men för vem?

I ”Demokratins väktare” beskriver Lennart Lundquist bland annat ”ekonomismen”, en ideologi som fått fäste och spritt sig i stat, kommuner och förvaltningar under de senaste årtiondena. Ideologin går ut på att likna förvaltningar vid företag och närma kommunala styren till de tankar, idéer, uppfattningar och strömningar som hör de privata bolagen till.

 Omsvängningen i tanken påverkar språket och de styrande använder i större utsträckning nya begreppen när de betraktar sin verksamhet och människor som är beroende av den. ”Medborgare” blir istället ”kunder” och så vidare.

 En sak som tydligt blir lidande är demokratin. En kund är inte alls det samma som en medborgare. En medborgare har helt andra rättigheter och skyldigheter än en kund. Att vara en kund i en demokrati som har förvandlats till ett bolag är i sanning ett nackskott på demokratin som styrelseform.

 När kommunerna låter sig uppslukas av ”marknaden” finns egentligen ingen plats för styrande politiker. Pengarna sägs styra i deras ställe. I det läget blir skillnaden mellan kund och medborgare tydlig. För det är faktiskt inte så att pengarna styr. Det är enbart en besvärjelse som sägs då och då för att vissa skall kunna svära sig fria från skuld. Pengar styr inte. Men det finns en överhängande risk att de som har dessa penningar gör det om vi glömmer bort att demokrati och kapital inte är samma sak. Den kund som icke har pengar är egentligen ingen kund, men vad är en medborgare utan pengar i det stora shoppingcentret SKL & Co?

 Eller.

 Låt mig omformulera frågan: Vad är denne medborgare inte?

Detta inlägg publicerades i Demokrati och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Svenska staten AB

  1. PeO_W skriver:

    Det är kul när vi sporrar varandra !

    Gilla

  2. csaar skriver:

    Javisst! Jag bloggar sällan två dar i rad – men det var oundvikligt efter ditt senaste inlägg.
    … känner mig helt utmattad bloggmässigt sett. 🙂

    Gilla

  3. PeO_W skriver:

    Ibland får man slita ont för det goda 😉

    Gilla

  4. Pingback: Redan i Antiken. « PeoWagstrom's Weblog

  5. cveakom skriver:

    Jag har lyssnat på Lennart Lundquist nyligen och jag skulle gärna gått en kurs i Statsvetenskap bara för att få höra mer om vad han har att komma med…

    Gilla

  6. csaar skriver:

    Visst har han en del att komma med. Jag tyckte att hans ”teser” var mycket intressanta när jag pluggade. När jag sedan blev fackligt aktiv och fick blicka in i den kommunala sfären blev jag förskräckt över hur rätt han träffar många gånger.
    (Det finns ju förståss en risk att man ”köper” en förklaring för att den tilltalar ens ideologi, men jag tror faktiskt att Lundquist träffar huvudet på spiken ändå.)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s