Tro på trams

”Geschäft får vi finna oss i men när man profiterar på människor i nöd är det motbjudande…”

(Jonny Karlsson, Sydöstran 5/8-10)

 Det är skönt när någon reagerar, protesterar och säger ifrån när dessa så kallade ”medier” kommer dragandes med sina ”kontakter” i ”andevärlden”. Se dem för vad de är: charlataner som, medvetet eller omedvetet täljer guld ur sina medmänniskors rädsla för döden, önskan om ett liv efter detta eller saknaden efter en anhörig. Vi borde alla bli upprörda över ett sådant beteende. Att somliga av dem dessutom tror på det själva gör kanske hela spektaklet mindre frånstötande, men än mer tragiskt.  

 ”Mediet” i fråga tar 3500 kr för ”personlig utveckling i medial inriktning”. En Tarotkurs går på stadiga 1800 spänn och inträdet till storseanser ligger på 180 kronor.

 ”Jag hoppas det kommer mycket folk – det blir mer energi då!”, sade andebesvärjerskan till tidningen Sydöstran (2/8-10).

 Jo, det frigörs nog lite mer energi i form av värme då ett stort antal människor samlas i en lokal. Vad hon skall med den värmeenergin till återstår och se. Men, det kan ju också finnas andra skäl till att hon hoppas på mycket folk.

 Vad kan det vara?

 Jag sluter ögonen, pressar pekfingrarna mot tinningarna och tar kontakt med andevärlden. Nu ser jag något formas inför mitt inre öga, ett tecken en formel: ”180kr x antalet människor = lättförtjänta pengar på godtrognas bekostnad”

 Vad blir det härnäst? kurs i hantverket att tillverka voodoodockor på komvux?

Givetvis är det upp till var och en vad de vill tro på och lägga sina pengar på så länge det inte skadar dem själva eller någon annan. Vi har ju en rad sammanslutningar som går ut på samma sak – medlemmarna tror på en slags ande och viger en del av sin inkomst till sin församling och denna ande.

Detta inlägg publicerades i Religion, vardagligt och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tro på trams

 1. brittasblogg skriver:

  Det känns som om du har tänkt rätt på alla punkter.

  Gilla

 2. csaar skriver:

  Jag är ganska säker på min sak här: det finns inget känt fall där ett medvetande har existerat utan någon form av substans – vi kan ha andliga tankar, men det är i våra hjärnor denna andlighet har sitt ursprung. Ett medvetande kan inte bara flyta runt i rummet.

  Jag skulle bli ytterst förvånad om bevis för andar lades fram. Och det tror jag ärligt talat en del ”medier” också hade blivit.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s