Om inte otänkt, så feltänkt

Tänk att så många kan tänka så fel på en och samma gång, som ett helt ungdomsförbund. Det ligger väl kanske närmare till hands att leta upp en enklare förklaring, nämligen att det inte har tänkts över huvud taget. CUF:s utspel mot Lagen om anställningsskydd är sannerligen en tanke som inte räckte ända fram. Det har förvisso levererats ogenomtänkta saker från CUF tidigare, som tillexempel den ytterst pinsamma kampanjen med ”Fucka facket 4-ever” som slogan.

 LAS och Fackföreningar behövs. Avsaknaden av dessa båda ting skulle bevisa det. Tyvärr är det så beställt med en del att de inte kan se orsak och verkan i vår historia och inte ens i vår samtid. De misslyckas att se sambandet mellan usla arbetsförhållanden och svaga fackföreningar. De tror att god arbetsmiljö, skäliga löner och rimliga arbetstider är en orubblig och evig rättighet, huggen i sten, något som arbetsgivare och arbetstagare myst fram under trevliga små pratstunder över en fika. Så är det naturligtvis inte. Sverige arbetstagare har rättigheter. De har inte fått dessa utan kämpat sig fram till dem och det hade inte varit möjligt utan facklig verksamhet. Vi kan också se att dessa för oss självklara rättigheter är något som fackligt aktiva i andra länder riskerar mycket för att uppnå. Än idag förföljs, fängslas och mördas fackligt aktiva runt om i världen. Det om något gör en slogan som ”Fucka facket 4-ever” till något osmakligt och CUF till något som borde skämmas.

 Utan LAS kan arbetsgivaren säga upp vem som helst, hur som helst. Historiskt sett har dessa vem som helst alltid varit de som kollektivt kämpat för bättre löner, arbetstider och anställningsvillkor. Tyvärr skulle en del arbetsgivare agera enligt ovan nämnda princip om LAS försvann idag. Turordning gör det svårare för arbetsgivare att agera på manér hämtade ur 1900-talets mörka, tidiga årtionden. Avsaknad av anställningsskydd skapar inga nya arbetstillfällen. Det gör det enbart enklare för arbetsgivare att säga upp obekväma personer. Kombinerar vi detta med fenomenet bemanningsföretag har vi skapat ett statarsystem.

  Till sist ett tips till alla CUF:are som ställer sig bakom slopandet av LAS: Avsteg från turordningslistan får göras om den anställde har kompetens som verksamheten inte klarar sig utan. Så, gå och skaffa er oumbärliga kompetenser istället för att hitta på pinsamma ramsor om ting ni inte ids sätta er in i ändå. Att ni i CUF inte kan se nyttan med LAS innebär inte att nyttan inte finns, det innebär snarare att ni inte förstår den. Det är just denna oförmåga som är beklaglig, inte förekomsten av LAS och fackföreningar.

Detta inlägg publicerades i Demokrati, fackföreningar och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Om inte otänkt, så feltänkt

 1. PeO_W skriver:

  Funkar pedagogiska förklaringar på CUF tror du ?

  Gilla

 2. PeO_W skriver:

  Gilla

 3. csaar skriver:

  Jag fruktar att CUF kollektivt har drabbats av samma sak som M. Olofsson. Hoppas att det inte är smittsamt. Att hon med sitt klena förstånd kan vara partiledare för ett riksdagsparti är ett avgrundsdjupt hån mot demokrati som styrelseform.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s