Vredens druvor

Det tog hus i helsike när den lokale gruppledaren för FP deklarerade att partiet inte önskade samarbete med SD. Man skulle kunna tro att han begått landförräderi, spottat på fanan eller köpt en sprillans ny Mercedes – ja, ni förstår, så sura blev folk. Vilka nu dessa ”folk” är, ty vreden kände inga förnuftiga gränser. Allt lades i öppen dager: hotet från främre orienten, våld mot både person och kanske egendom, Fan och hans moster. Det var vad som väntade moder Svea om samarbete uteblev. Det lät faktiskt lite desperat.  

 Jag är uppriktigt förvånad. Varför skulle ett politiskt parti vilja samarbeta med ett annat? Allianser är saker parter tvingas in i på grund av sitt huvudsakliga mål: att få makt. Alliansen kommer sedan att tvinga parterna att göra saker som strider mot både deras samvete och önskan. Detta var sant 1914 och det är sant idag. I synnerhet är detta ett faktum när det gäller politiska partier, för dessa är grundade på en ideologi som skiljer sig från övriga partier. Hade de inte gjort det hade behovet av flera partier inte existerat. En allians mellan partier är i grund och botten ett svek mot väljarna. Dessa har röstat på sitt parti, inte på en allians.

 Våra riksdagsmän glömmer lätt varför deras parti fick rösten, när en allians med säker plats i regeringen hägrar vid horisonten. Det får mig nästan att misstänka att den där hägringen var målet hela tiden.

Detta inlägg publicerades i Demokrati. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s