What’s the problem?

parasitpolitiker“A good compromise, a good piece of legislation, is like a good sentence; or a good piece of music. Everybody can recognize it. They say, ‘Huh. It works. It makes sense.”
Barack Obama

 Om vi skall tro medierna idag har antagligen en av två ting inträffat, kanske båda. Antingen har Obama totalt missbedömt det amerikanska folket – de känner inte igen ett bra lagförslag när de ser det. Det kan också vara så att de mycket väl förstår och känner igen vad de ser och tycker helt enkelt inte om det ändå. Hur som helst är det samma sak: de känner inte igen en bra sak när de ser den.

 För många i vårt, stundom kalla, och ständigt avlånga land är det något obegripligt – att inte vilja ge något litet för sin egen och andras trygghet gällande hälsa i solidaritetens namn. Vi har alltså ett folk som utan någon större tvekan kan skicka sina unga män i döden för att förbättra livskvalitet för ett avlägset folk på andra sidan jorden. Men, de kan inte tänka sig att på helt fredlig väg göra samma sak för sina egna landsmän?

 Det är något lurt här.

 ”Jämlikhet är måhända en rättighet, men ingen makt i världen kan förvandla det till ett faktum.”

Honore de Balzac

 Under en konferens mellan USA och Sovjetunionen någon gång under det kalla kriget dagar infann sig en stund av samförstånd. Representanterna för de båda giganterna kunde enas om människors lika värde och rättigheter. Samförståndet höll fram till det att begreppen skulle definieras: Sovjet ansåg att detta rörde sig om allas rätt till exempelvis lika (god) sjukhusvård och sådant. Medan USA mer ansåg att rättighet var synonymt med frihet.

 “Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.”

Benjamin Franklin

Franklins citat är ett ultimatum, lika så de inställningar som både Sovjetunionen och USA intog under sin konferens. Jag anser på inga vis att något av synsätten är helt rätt och förövrigt är ultimatum något som kan brukas mot barn som inte äter upp sin spenat, men inte ett helt folk. För vad är nyttan av att fullständigt fri om det innebär att du tynar bort i en rännsten eller blir skjuten av en annan medborgare för att det ingår i dennes frihet att få äga ett vapen, som medborgaren dessutom anser sig ha frihet att bruka efter eget gottfinnande?

 Vidare, vad är det för nytta med att bli kurerad på bästa sätt ena månaden så att du i ett obevakat ögonblick yttrar dig missgynnsamt mot regimen, för att näst kommande månad torteras och utsättas för en akut blyförgiftning i huvudet?

 Jag överdriver givetvis.

 Inget av detta kommer som sagt  bli kutym i och med Obamas hälsoreform. Genom att påtvinga alla medborgare en högre grad av solidaritet för ett mycket litet och rimligt pris, kommer hon paradoxalt nog att bli friare. Med en hälsoreform behöver hon inte vara helt beroende av alla runt omkring henne i händelse av sjukdom. Hon kan, hör och häpna, uttrycka sin egen åsikt. Erkänna att hon är ateist, säga sitt hjärtas mening. Och, detta kommer att bli ett hårt slag mot den dubbelmoral som råder i världens största demokrati.

Detta inlägg publicerades i Demokrati, Historia. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till What’s the problem?

 1. PeO_W skriver:

  Den här texten är pärla och åker raka vägen in i boken.

  Gilla

 2. csaar skriver:

  Tack!
  Härligt!

  Men, då måste jag få tillfälle att rätta till några smärre grammatiska fel som jag precis såg i denna stund…

  Gilla

 3. PeO_W skriver:

  Det går så bra så.

  Gilla

 4. csaar skriver:

  Så här hade jag skrivit upptäckte jag nu:

  ” Inget av detta kommer som sagt inte att bli kutym i och med Obamas hälsoreform. ”

  Det bor alltså en lite republikansk konservatist i mitt freudianska undermedvetna!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s