Foliehattar II – en fara för vår hälsa

brandnewreligionNåväl, medborgare, följande är något jag har misstänkt länge: slutet på vår civilisation kommer inte att vara resultatet av något vi gör, utan resultatet av något vi, i vår enfald, underlåter oss att göra.

 Som tillexempel den här debatten om svininfluensavaccinets vara eller icke vara i vårt blodomlopp. Det har onekligen gått troll i ämnet och det är något som ökar risken för att många slutar hänga med. De första som faller offer, som seglar iväg ut i okunnighetens yttre rymd vid nästa kurva är konspirationsteoretikerna, de överkritiska, de okritiska, nämligen kvällspressens läsare. Det finns så klart fler kategorier människor som är på väg ut, eller redan svävar längre och längre bort i hänförd viktlöshet från vad vill väljer att kalla det sunda förnuftet. Somliga av dessa har inte ens läst en enda rad, eller lyssna på en enda radiovåg i ämnet – de bara tycker och upphöjer sitt tyckande till en dogm. Vi kan dock vara säkra på att dessa har lyssnat på en eller flera filtrerade versioner om vaccinering, förmedlad av någon bekant som i sin tur har läst – just det – kvällsblaskan.

 Vi kan mycket väl ha vår uppfattning klar angående svininfluensa och vaccinering. Men uppfattningen bör vara baserad på fakta i ämnet, så som fakta i ämnet ser ut nu. Detta innebär att vi i allmänhet kan ändra uppfattning och i synnerhet inte betraktar uppfattningen som en dogm. För, här i ligger en skillnad – sättet på vilket vi tar reda på och analyserar information borde vara en dogm, inte kvällspressens önskan att sälja lösnummer. En önskan eller dogm som tyvärr undertrycker viljan att presentera fakta – en tidnings egentliga huvudsyfte om den skall vara till någon samhällig nytta, men det kanske den inte ska.

 I ljuset av detta välkomnar jag nästan tidningsdöden. Jag säger nästan för tyvärr vet jag att det inte kommer att vara de tidningar som ger folket vad folket vill ha som dukar under först, utan de tidningar som ger folket vad folket behöver.

 Slutet på vår civilisation kommer inte att vara resultatet av något vi gör, utan resultatet av något vi, i vår enfald, underlåter oss att göra. Närmare bestämt att tänka.

Detta inlägg publicerades i Demokrati och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Foliehattar II – en fara för vår hälsa

 1. PeO_W skriver:

  Så fort hälsan tillåter kommer jag att haka på det här spåret.

  Gilla

 2. csaar skriver:

  Krya på dig!

  Gilla

 3. sokrates skriver:

  Hej Csaar vi får väl hoppas att ”Sheriffen” inte fått svininfluensan.
  Ja tänka ja det gör nog alla men vad är det som fattas ,en kritisk analyserande hållning knappast. Men man bör ju vilja något man kan mycket väl inse det rätta med förnuftet men ändå välja att göra det man vet är fel som direktörerna gör för att få mer klirr i kassan.
  Fundera lite om det inte är religion vi behöver inte gud men religion det rätta förhållandet till det vardande och inte bara till det ”meta fysiska” det bakom stående .En förnybar ekologisk religion utan gud och dogmatisk fundamentalism.Religion är nog också menat som det som skapar ett socialt
  hållbart samhälle för oss människor ,så vi får bra relationer med varandra ,fast kyrkan har stulit religionen och gjort den till ett av facismen bästa vapen.

  Gilla

 4. csaar skriver:

  Mja, religon är något som kan få goda männiksor att begå onda handlingar i stor entusiasm.

  Men, det har kanske med ”stölden” av religionen att göra.

  Jag tror att vi hade klarat oss mycket bra utan religion. Filosofi borde vara vår ”religion”.

  Gilla

 5. sokrates skriver:

  tja genom filosofi får du tillgång till en fri religion om man tolkar religion som förhållande till något men filosofin i sig är verktyg

  Gilla

 6. csaar skriver:

  Filosofi klarar sig utmärkt, eller bättre, utan religion.
  Religion är tron på ett eller flera övernaturligt väsen som har skapat oss och att detta/dessa väsen har egenskaper vilka är av sådan kvalite att dyrkan till det eller dem är befogat.

  Det är mycket långt ifrån filosofi – kärlek till visdom

  Gilla

 7. sokrates skriver:

  Ja det är en väldigt förenklad och vanligt förekommande tolkning av vad ordet religion står för när den uppträder i kyrklig form men i mina ögon en för enkel lösning dogmatisk, även marksister tänker väl så och sossar.
  Filosof betyder nog vishetens vän !!

  Gilla

 8. csaar skriver:

  Du har med all säkerhet bättre koll än vad jag har angående begreppet filosofi.

  Jag tror dock att min beskrivning av vad religion är passerar som gångbar i offeciella sammanhang.

  Gilla

 9. sokrates skriver:

  ja tyvärr är det så som du säger och det är väl därför man borde tänka över det och se att det finns kreativare möjligheter att skapa en religion som är ekologisk och där jorden och och människan är det det handlar om och inte en massa fiktiva ”gudar” och ”väsen”!
  det man kallar religion är ju autistiskfundamentalism facism dogmatik……………spekulation
  tänk om religion egentligen står för det som man har ett nära förhållande till
  något som man är förbunden med religion uppstår ur intresse som utvecklats till kärlek att handla i samklang. Respekt för andra människors fria vilja.

  Gilla

 10. csaar skriver:

  Kanske du skulle välja ett annat namn för din önskvärda företeelse i så fall.

  Ekologisk socialanarkism?

  Gilla

 11. sokrates skriver:

  Det är ju just det jag försöker säga att vissa hänger upp sig på ord ,”anarkism” är ju också ett ord som är långt ifrån sin ursprungliga mening och ekologiskt låter väl som ett mode ord i vissa öron .
  ”Naturlig aristokratisk demokrati ” avsätt kungen och välj den bäste ”aristos”.
  Det som gäller är ” naturlig auktoritet ” sakligt kunnande och inte partipolitiska meningar dogmer om hur saker skall vara .

  Gilla

 12. sokrates skriver:

  menade förstås naturlig kompetens ibland slår det slint

  Gilla

 13. Pingback: En fara för demokratin… « PeoWagstrom’s Weblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s