Republikaner – enögda demokrater?

visadittansikteUndersökningar i USA har visat att republikaner är mer selektiva än demokrater i sin konsumtion av media rörande ideologier och politik. Det är inte så att republikanerna väljer tidningar och tv-kanaler de efter moget övervägande finner mest trovärdiga. De väljer att ta till sig information som stödjer republikanens sätt att se på värden och väljer, i de fall det genom undersökning kan konstateras, medvetet bort information som skulle kunna ifrågasätta republikanens politiska övertygelse.

 Det är till yttermera visso inte hela sanningen enligt en av undersökningarna: republikaner tar visst till sig motsägande argument från demokraternas sida. Men, endast då dessa argument är så svaga att de hjälper till att cementera deras övertygelse ytterligare.

 Inställningen ger också en förklaring till en del ”konstigheter” vi får ta del av från USA angående bland annat evolutionen och inställningen till ateism.

 “No, I don’t know that atheists should be considered as citizens, nor should they be considered as patriots. This is one nation under God.” (President George Bush)

 För ett parti är denna typ av väljare en underbar tillgång. Det spelar ingen roll hur fel partiet har, väljarna har själva försett sig med skygglappar. Motståndarsidan kan argumentera bäst de vill – republikaner lyssnar icke.

 För samhället, däremot, finns flera nackdelar med denna typ av medborgare. En stor del av populationen riskerar att i viss mån förpassa sig själva till en slags fantasivärd. Det kan gå riktigt illa. I fallet med republikanerna kan vi likna George W. Bush vid en psykotisk lokförare som med frenesi hystade in kol i brasan även om bergväggen kom allt närmare.

 Eller så här för att få den politiska symboliken komplett: det är inte konstigt att den store republikanske elefanten tycks svårmanövrerbar och något skenande när den väl fått upp farten. Den lyssnar inte på dem som står vid sidan om och försöker göra den uppmärksam på stupet längre fram.

 Vilket parti i Sverige kan förlita sig på så lojala väljare?

 Det ultimata beviset för sann hängivenhet och övertygelse är att med stolthet framstå som en idiot för sitt partis skull. 

  En lättvariant av assassiner i ideologi, som hoppar från klippborgens murar om Den gamle på berget befaller det.

Detta inlägg publicerades i Demokrati och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Republikaner – enögda demokrater?

  1. csaar skriver:

    Jag kom att tänka på en sak: skulle jag ha postat detta inlägg om det varit demokrater i stället?

    hmmmmmmm….

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s