Girighet är en dödssynd

gudhörbönII

Under en arbetsplatsträff på ett svenskt företag får de anställda beskedet att personalstyrkan ska bantas ner. Då läser en av de anställda upp denna text.

(John Emanuelsson)

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Demokrati och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Girighet är en dödssynd

 1. PeO_W skriver:

  Gillar verkligen den där illustrationen, tror dock inte att den passar i mitt jobb projekt men det kan ju göras flera editioner.

  Gilla

 2. csaar skriver:

  Den är också med i den kommande boken ”schlemklumpfs illustrerade poem” som trycks inom kort. Poeten i fråga var här igår på en kopp kaffe och bullar. Vi gav projektet sista smörjelsen och inom ett par dar bär det iväg till tryckeriet.

  Jag skickar en 300dpi variant på bilden till dig. Man vet aldrig vad du kan hitta på! Kul att du gillar den.

  Gilla

 3. PeO_W skriver:

  Perfektamente.

  Gilla

 4. sokrates skriver:

  Om girighet är en dödssynd då undrar jag vad bristen på ”social empati”, medkänsla är. Girighet är väl ett tecken på totalt oförmåga när det gäller social kreativitet. Girighet är sin egen dödsdom .

  Gilla

 5. Pingback: Mycket bra gjort « lena alun

 6. csaar skriver:

  Dödssynder tror jag inte på, men själva ordet har en viss pondus i retoriska sammanhang.
  Att girighet leder till avgrunden förstod/förstår naturfolken. De gav/ger tillbaka till naturen så gott de kan och försöker inte tära på den. Man kan undra om det inte är så att de gör det på grund av en mycket bitter läxa från ett mycket avlägset förflutet.

  Gilla

 7. PeO_W skriver:

  Hej Csaar, har du läst ”Grying över Kalahari” av Lasse Berg ? Den har en intressant vinkling på precis det du skriver om naturfolk.

  Gilla

 8. csaar skriver:

  Nej, men det skall jag göra. Jag har läst böcker som enbart snuddat vid teorin, så det skall bli intressant att läsa en bok som tar upp den mer. Tack för boktipset.

  Gilla

 9. PeO_W skriver:

  Som ett preludium går det att lyssna på Lasse Bergs sommarprogram via P1s hemsida, han snuddar vid det även i programmet.

  Gilla

 10. sokrates skriver:

  vi är natur folk också

  Gilla

 11. sokrates skriver:

  the lost world of kalahari laurens van der post

  Gilla

 12. csaar skriver:

  Termen kan kanske diskuteras, men vi har utifrån dess gängse uppfattning inte varit ”naturfolk” på åskilliga tusen år.

  Naturfolk –
  Avsaknad av statsbildning, samt födkrok så som jägare/samlare, möjligen primitiv form av jordbruk, i vilket ”primitiv” i och för sig också kan ifrågasättas om det med det menas att man inte suger ut jorden fullständigt, utan förvaltar den på ett förnuftigt sätt.

  Gilla

 13. sokrates skriver:

  motsatsen till ett naturfolk , ett naturligt folk , vore väl robotar du vet med konstgjord intelligens eller klonade .Du menar småskaliga kulturer kanske, relativitet är ibland på sin plats.

  Gilla

 14. csaar skriver:

  Nu har jag läst Lasse Bergs bok! Den var bra… är bra..

  Gilla

 15. PeO_W skriver:

  Tänkvärd, speciellt hans egen omvärdering.

  Gilla

 16. csaar skriver:

  En tänkare bland skrivare – jag fann en bok skriven av Berg angående folkmordet i Rwanda på det lokal bibioteket. Den verkade läsvärd men jag orkade inte låna den, stod mest och bläddrade. Det är en märklig företeelse – att både vilja och inte vilja veta. På något sätt är kanske kunskapen om det hemska det enda som kan förhindra samma sak i framtiden. Därför vet man att man borde veta, men vet tillräcklig för att försöka undvika att veta.

  Gilla

 17. PeO_W skriver:

  Ja så är det ju, viljan av att få sina tankar bekräftade står mot olusten att få ännu en trist vetskap bekräftad… igen. Bra skribenter klarar dock balansen, att redovisa obehagligheter och samtidigt lyfta fram det positiva som finns.

  Fast dagens medieklimat, och bloggarna i gemen, gynnar posörer och slagordskastare gentemot tankeskapande texter. Rita en teckning och bli mediernas kelgris….

  Gilla

 18. csaar skriver:

  Sannerligen, den mannen du tänker på är en grandios pajas. Samtidigt som det är helt absurt att hota något bort från detta jordeliv på grund av bläck på papper, retar man sig på hur denne kludd kapitaliserar sig till mediatid på osämjans altare. Media är bensin på offeraltarets eld, som alltid. Tecknaren är visserligen ett offer på många sätt. Inget argument i världen kan rättfärdiga ett mordhot på grund av en teckning. Samtidigt är han ett offer i det att han har dragits med i karusellen – intelligensen verkar inte stå i proportion till viljan att synas till varje pris.

  Gilla

 19. PeO_W skriver:

  Lysande sammanfattat…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s