En vandring längs samhällets stig.

strävansmålOm vi säger att all information en människa ”utsattes” för 100 år bakåt i tiden fick plats i ett vanligt glas, så skulle det krävas en supertanker idag. Inte nog med det, väldigt stor del av det grundskoleeleverna bär med sig av kunskaper kommer att vara förlegat 10 år efter det att de slutat 9.an.

Men:

En människa måste börja någonstans på stigen för att senare kunna blicka bakåt och dra slutsatser: så långt har vi kommit, det är åt det här hållet vi färdas, jag tror att vi kommer att hamna där borta.

Samhället förändras hela tiden precis som stigen. Därför måste vi lära oss, få kunskaper så att vi kan hantera det som händer under vandringen. Många kommer att traska på utan att fundera så mycket kring de hela. Andra kommer att bestämma takten. Ett fåtal försöker bryta upp en ny bättre, och tyvärr somliga gånger sämre, stig.

Vandringen längs stigen kräver verktyg i form av kunskaper och förmåga att på bästa sätt skaffa nya nödvändiga kunskaper, samt förmåga att samsas med de andra på stigen.

Så, även om allt förändras och byts ut behöver vi ha kunskap för att förvärva ny kunskap. såvida vi inte vill vara små bebisar vid stigens början hela livet.

Detta inlägg publicerades i pedagogik och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till En vandring längs samhällets stig.

  1. sokrates skriver:

    Ja om du menar kunskap som en färdighet håller jag med men inte bara som information och vetande , information är som reklam jag får ingen reklam i min brev låda.
    Det är en stor skillnad på att veta något och att förstå något .
    Viljan ligger mellan förnuft och drift och kan förleda dig även om du har kunskap om vad som är .
    Förståndet har tagit överhand och förnuftet har fått en roll i bakgrunden .
    Förståndet ser saken men förstår inte sammanhanget att se sammanhanget är förnuftets roll vilket gör att det föranleder det nödvändiga handlandet om viljan är med.
    Karl Marx menade ju att stigen ledde fram till ett ideal tillstånd det var en illusion! i mina ögon !!

    Gilla

  2. PeO_W skriver:

    ”Vandringen längs stigen kräver verktyg i form av kunskaper och förmåga att på bästa sätt skaffa nya nödvändiga kunskaper, samt förmåga att samsas med de andra på stigen.

    Så, även om allt förändras och byts ut behöver vi ha kunskap för att förvärva ny kunskap. såvida vi inte vill vara små bebisar vid stigens början hela livet.”

    Där har vi pudelns kärna… pedagoger skall inte vara fackidioter utan uppmuntrande nyfikna människor.

    Gilla

  3. Pingback: Kunskap eller bildning. « PeoWagstrom’s Weblog

  4. Pingback: Mitt nya liv som Kristi apostel « lena alun

  5. sokrates skriver:

    ja nu har ni fått en liten pudel på bloggen som inte kan skilja på peo och csaar kul som tur är är jag inte med i svenska kyrkan det verkar ju vara en katastrof öppen som den är vilket betyder att den är en kunskaps konsument och därmed passiv det handlar om att skapa kunskap inte om passiv öppenhet men det låter ju så fint öppen utan fördomar öppen som en ladugårds dörr va

    Gilla

  6. Pingback: ”Ja ä skeptiskt…” « Csaar's

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s