Sanning/Verklighet VI – massmedia

tvOm repetition är kunskapens moder, är media dess snedtända tjackmorsa. En oreflekterande fixjägare i full färd med att koka ihop nästa laddning metamfetamin till dem som i kliande sensationsabstinens oroligt vankar omkring utanför pundarkvarten.

 Ett enkelt exempel på detta: vilket av följande fenomen uppmärksammar medierna mest? De som dör på grund av rökning eller de som dör i trafikolyckor?

 Trafikolyckor givetvis. Detta trots att det dör ca 6000 i Sverige varje år på grund av rökning, jämfört med 300 varje år i trafikolyckor.

 Orsaken är självklar: en bilolycka är ju betydligt mer spektakulär. Hur många gånger har vi inte sett hur bilister saktar in och riktigt glor upp bilden av en olycklig medtrafikants kvaddade kärra? Hur många går hem till någon och stannar riktigt länge för att se denne dö av rökning?

 Dödsfall av rökning uppmärksammas bara om det är fråga om en kändis. I en billkrasch duger vem som helst. Men, det är helt klart en bonus om det är en kändis även där.

 Massmedia vet detta. De ger konsumenterna det de vet att konsumenterna vill ha – eller det som håller dem kvar i tidningen, hindrar avtryckarfingret från att trycka på fjärkontrollen, visar blod så att jägaren håller kvar blicken.

 Men, mediernas förfarande leder till en förvrängd bild av verkligheten. Hur många går omkring och tror att rökning inte ens är hälften så farligt som att köra tre kilometer på midsommarafton? Den snedvridna bilden av verkligheten är ett resultat av upprepningar i massmedierna. Rökning och bilolyckor är enbart ett exempel och inte ens ett av de exempel som verkligen skrämmer mig.

 Media är ett delat ansvar, ett ansvar som angår både mottagare och avsändare. Det skall alltså inte betraktas som vilken produkt som helst. Den inställningen är reserverad för dem som anser att media enbart är underhållning.

 Jag är rädd för att den inställningen, att det enbart är fråga om underhållning, finns representerad i allt för hög grad både bland konsumenter och bland producenter.

 Jag säger delat ansvar. Det borde ligga i varje medborgares intresse att ha viss grundläggande statistik i bakhuvudet att jämföra med det dagliga intaget av nyheter. Det är ingen onödig belastning på minnet. Så, repetera, annars gör massmedia det.

Massmedia som kunskapens snedtända tjackmorsa gäller ju givetvis inte all massmedia…

Detta inlägg publicerades i Demokrati, litteratur och film, pedagogik och märktes , . Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Sanning/Verklighet VI – massmedia

 1. PeO_W skriver:

  Igår kom jag hem från en vecka av begränsad internettillgång, utan morgontidning, ingen TV och givetvis köper jag inte kvällspressen. Jag har lyssnat på radio… P1 på kvällen. Det har varit riktigt skönt om än lite trist att inte hänga med i bloggarna riktigt.

  I dag på morgonen började jag beta av DN högen, redan första dagens ledarsida stank av Malin Siwes baktalande av allt som är offentligt. En ledare full av vinklade resonemang och förträngande av vissa fakta som givetvis sänkte humöret och spädde på kampviljan. Det blir bloggande i ren ilska nån dag framöver känner jag.

  Det är allt fler som vill få den svenska medelklassen att känna sig som ett missgynnat offer i världen, alltså skrivs det och sänds det mest om hur synd det är om villasamhällenas förtryckta vita män och kvinnor. Därför skrivs det om trafikolyckor som givetvis är ”någon annans” fel, ansvar skall avkrävas någon annan typ medelklassen är strävsam och laglydig som samhällets stöttepelare.

  Skrev en blogg om det i morse, den blev så elak att den får gå på återremiss…. Hägglund, TV4, Reinfeldts och Åkesson får vänta på sin dom ett par dar till.

  Kan inte nog påpeka hur jag älskar illustrationen, de söta små som spetsas på spröten är lysande !

  Gilla

 2. csaar skriver:

  Jag beundrar din förmåga att lägga band på dig i de där ögonblicken. Själv måste jag ha lite hjälp med det… och det har jag som tur är.

  Tack för komplimangen angående illustrationen, tyckte själv den var lite fyndig.

  I morgon skickar jag en CD, ville göra klart ett par illustrationer först.

  Gilla

 3. PeO_W skriver:

  Jag har också ett bollplank som jag nyttjar mer och mer, det gäller att inte låta sig hetsas in i tokerier. Min fru har en ängels tålamod med tokerier och är bättre än jag på att välja rätt strider att ta.

  Kul med riktig post att vänta på !

  Gilla

 4. Pingback: Dödsmittan här enligt osäker källa. « PeoWagstrom’s Weblog

 5. sokrates skriver:

  Man undrar ju hur du kan hetsa upp dig över sånna saker som är så självklara ta lite bolmört och spela schack det kanske hjälper

  Gilla

 6. PeO_W skriver:

  Ta lite bolmört och spela schack ? Du skulle må då Ramirez, bli ensam kvar utan sansad oposition.

  På gödselstacken får du gärna vara kung, här på kunskapens tron regerar jag och Csaar tillsammans.

  Gilla

 7. sokrates skriver:

  Du förväxlar kunskap med önsketänkande du hetsar ju också upp dig över samma saker förresten har påven en mycket fantasifullare TV-mast .på den tronen får ni nog sitta i evigheter om det nu skulle vara nåt !!

  Gilla

 8. PeO_W skriver:

  Kan du lugna ner dig och skriva så att orden kommer i rätt ordning ? Jag har svårt att förstå vad min upphetsning och påven hr med varandra att göra ? Fattas det kanske ett skiljetecken eller är det ett retoriskt grepp för att förvilla mig ?

  Hetsar jag upp mig tycker du ? Då skulle du se när det är lokalpressen som inte har koll på verkligheten.

  Gilla

 9. sokrates skriver:

  Om du tittar på teckningen längst upp på sidan så ser du en tv med antenn den är inte så värst , men påvens TV -mast det är andra dimensioner, du lovordade csarrs teckning den är inget mot påvens tv-mast!!!!
  Du hetsar upp dig precis som csaar ville jag säga!!
  Ordningen var för komplicerad för dig ! Förmågan att tillägna sig kunskap är viktigare än allt vetande som du GOOOOOOOOOGLAAAAAAAAR dig fram till,
  att veta något är något helt annat än att förstå det borde du försöka att ta till dig.

  Epikur : ”Det är roligare att vara kung på gödselstacken än att sitta på kunskapens tron ” !!
  Du vekar ha en fantom i nacken , Ramirez??????vava

  Gilla

 10. csaar skriver:

  Sokrates (Ramirez)

  Jag är inte det minsta upphetsad. Du övertolkar som vanligt.

  Vatikanen har alla gånger kabel, så jag tror inte ärkepapisterna ställer in någon mast – han får garanterat in alla kanaler, Påven.

  Men jag undrar vad för slags örter du tuggar på/röker när du jämför en teckning med en fantasi i ditt huvud och lovordar din egen fantasi?

  Gilla

 11. Pingback: Knarlangare och hjärndödare. « PeoWagstrom’s Weblog

 12. sokrates skriver:

  Ja som vanligt , din allmänbildning är minimal , men det var Johannes Paul som hade den och det gör att du kanske inte sett den, du kan ju inte veta allt ,där du sitter med PEO på tronen ,värsta metrosexsuella paret !!! Benediktus har kanske sålt den !
  Ja det där med fantasier ska du väl tänka lite långsammare om dina bilder är ju talande när det gäller fantasier ……
  Vad betyder Ramirez ????????
  Ja jag tycker du hetsar upp dig helt i onödan över saker och ting , som någon som inte hängt med i historien och förvånas över realiteter!!

  Gilla

 13. csaar skriver:

  Du är ju besatt av mig, PeO och Påven. Ta dig samman människa.

  Gilla

 14. sokrates skriver:

  Det är ju det jag försöker att förklara du hetsar upp dig för din egen skull
  som om du bara har intresse för dina egna saker!!!!
  Du vekar ju vara besatt av brandslangar jag undrar ju verkligen vem som skulle må bra av att ta sig samman skärp din lilla googelhjärna lite!!

  Gilla

 15. csaar skriver:

  Hade jag varit din terapeut skulle du ha fått din Internetförmån indragen, tror jag. Detta är ingen bra form av sublimering för dig.

  Dessutom brukar du på tok för många utropstecken.

  Gilla

 16. sokrates skriver:

  Du ser vilken tur man har!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Gilla

 17. csaar skriver:

  Riktigt, riktigt f.u.b.a.r.

  🙂

  Gilla

 18. PeO_W skriver:

  Ujujuj…

  Gilla

 19. sokrates skriver:

  BINGO

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s