sanning/verklighet IV – De andra

skanna0106Eftersom jag ogillar relativism skall jag visa varför relativismen inte fungerar i längden. Vi lägger till en individ till. Nu har vi tre ringar. det är individ I, II och III. Alla tre med sin version av vad verkligheten månde vara. Vad de kan vara överens om är x, i mitten mellan allas uppfattning. Ju fler individer som fogas till modellen, desto mindre blir det område vilket alla gemensamt kan acceptera som en sanning. Alltså, i ett samhälle med många individer kan relativism vara rent skadligt. Relativismen är tyvärr ett tillsynes oundvikligt fenomen många gånger.

Byt nu ut en av aktörerna, II, mot verkligheten. Nu visar modellen att antalet individer inte spelar någon roll. Verkligheten är obegränsad. Det finns dock något mycket viktigt att notera. Det är inte alls säkert att individerna är mer överens för att de accepterar att det finns en verklighet. Men, om de accepterar att den finns kommer de också att acceptera att det inte är upp till var och en att avgöra vad deras verkligheten är. Då är mycket vunnet.

Vi kan säga att en diskussion många gånger är en kamp i vilken varje individ vill dra dialogpartnern närmare sin ring. Detta borde göras genom att i diskussionen lägga fram argument som har substans i form av faktorer så pass kongruenta med verkligheten att samtalspartnern inte kan blunda för dem. En annan form av diskussion skulle kunna vara att ingen försöker dra någon av de inblandade närmare sin ring, utan den initierade frågan som alla de inblandade ställer sig är, ”Hur ser verkligheten ut?” och sedan utgår de ifrån det. Det måste också noteras att vid en diskussion kan samtalspartnern vara inkongruent med verkligheten i en sakfråga, men oftast inte i sin sammantagna uppfattning av verkligheten. Vidare måste det naturligtvis läggas till att en diskussion många gånger inte alls handlar om hur verkligheten ser ut. Det hade ju varit trist om detta var det enda ämnet att diskutera.

Vi kan även se denna modell på ett annat sätt: låt oss anta att I är en individ, II är verkligheten och III en religion, vilket innefattar både de som utövar den, samt dess uppfattning om verkligheten. Det går att byta ut III mot i princip vad som helst som omfattar en slags ideologi. Men, bestäm er för något.

verkligheten och III är två drivkrafter som drar individen mot sig. Det borde väl också i de flesta fall vara precis vad individen själv vill. I vissa fall stöter II och III ifrån. Det kan vi ha i åtanken. Det värsta scenariot, som jag ser det, vore om III har en stark dragningskraft, medan verkligheten av någon anledning stöter ifrån. Detta skulle kunna känneteckna sekterism av olika slag. Eller varför inte människor som sitter i samma tågkupé dag ut och dag in. Nu får vi inte bortse ifrån möjligheten att en religion eller ideologi kan ligga mycket nära verkligheten och därför främja uppfattningen om den. Man vet att III är på fel spår när dess utöver tvingas hitta på ursäkter och bortförklaringar för verkligheten.

Detta inlägg publicerades i pedagogik och märktes , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till sanning/verklighet IV – De andra

  1. sokrates skriver:

    Dat som förundrar mig är att du uttrycker ruggigt likt Benedikt XVI

    Gilla

  2. csaar skriver:

    Mannen, du är riktigt fubar. Snälla, för din egen och för mammas skull lägg av med drogerna.

    Gilla

  3. sokrates skriver:

    jag menar när det gäller relativism det är faktiskt sant

    Gilla

  4. csaar skriver:

    Jag tycker bara inte att relativism är något bra i ett pluralistiskt samhälla. När man gått omkring och sagt att ”alla sätt är lika bra” till den grad att några tar så mycket frihet att den inkräktar på andras, då har konflikten blivit mycket större än vad den hade behövt bli. Relativism funkar bara i homogena grupper.

    Gilla

  5. sokrates skriver:

    jo det är nog så relativism är ju något annat än att relatera till något jag gillar det inte heller antagligen av liknande grunder som du

    Gilla

  6. PeO_W skriver:

    Relativism kan ganska enkelt bytas ut mot hyckleri i många sammanhang, absolut vanligast torde vara när ”laglydig medborgare” ilsknar till på ”buset i samhället”.

    Ett av mina favorit exempel på utpräglad relativism/hyckleri är människor som kör sina barn till skolan med bilen på morgonen för att det är så mycket bilar där att det blir stökigt och något barn lätt kan bli påkört.

    Ett exempel från Eskilstuna är en skola där föräldrarna skrev på protestlistor om att ”något måste göras” eftersom många körde som alldeles för fort vid skolan vilket de ansåg ökade risken för barnen. Polis och kommun tyckte att det här var väl en ganska rimlig protest och åtgärder övervägdes. En dag ställde sig farbror polisen vid skolan med en fartkontroll och inkasserade en skön slant till statskassan men också en skrämmande insikt. Polisens bötesföreläggande och den inlämnade protestlistan visade stora likheter, fortkörare och protesterande föräldrar visade sig till inte föraktlig del vara desamma.

    Men det är ju skillnad på egna barn och andras ungar…..

    Gilla

  7. PeO_W skriver:

    Hittade en snygg exemplifiering av hur samhället blir blint för saker när man relativiserar.

    http://newsdoctor.wordpress.com/2009/06/18/brollop-i-den-svenska-mini-diktaturen/

    Gilla

  8. Pingback: Allting är relativt ? « PeoWagstrom’s Weblog

  9. csaar skriver:

    Sokrates – Ett historiskt ögonblick: vi är överens om något.

    Peo_W – Det var en mycket bra koppling relativism – hyckleri. Vi kan nog till och med säga att relativism i sig är en form av hyckleri eller bedrägeri. Med vissa undantag.
    Exemplet är talande. Jag föreslår att vi avsätter monarken. Det är inte rätt att låta en familj leva på statsbidrag år ut och år in, de måste få prova att stå på egna ben. För deras egen självkänsla om inget annat. Det skall ju leda någonstans.

    Sedan kan vi utlysa tjänsten som monark. Vi anställer helt enkelt en kung.

    Gilla

  10. PeO_W skriver:

    Helt faktabaserat och utan relativism önskar jag er en skön Midsommar, blött säkert men ändå…

    Gilla

  11. csaar skriver:

    Väder, det kanske är relativt – om det är bra eller dåligt väder. Regnigt. Det är ett faktum. Glad midsommar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s