’’Följ inte den stig som leder någonstans.
Gör istället en ny stig och lämna spår efter dig.”
Enligt flertalet svenska översättningar av detta citat (på Internet, givetvis där inget kollas.) sägs det ha George Bernard Shaw som upphovsman, men det är troligare att skurken till detta idiotiska uttryck är Ralph Waldo Emerson. Tur är väl det för så här tyckte Shaw om utbildning tydligen:
”A learned man is an idler who kills time with study. Beware of his false knowledge: it is more dangerous than ignorance.”
Eller:
”He who can, does. He who cannot, teaches.”
Och så här tyckte han om kvinnor, inte dåligt att kunna bryta mot de flesta skolors jämställdhetsplan och ANT-plan i en och samma mening, hats off! Säger jag bara:
”Kvinnor är som cigaretter: först är det riktigt bra drag i dem men till sist samlas allt gift i munstycket.”
Det inte bara denna hopblandning av citat och människa jag opponerar mig emot. Vad jag vill ha sagt är: bara för att en intelligent människa har sagt det behöver det inte vara bra. En av mina husgudar Per Månsson beskriver den process citatet spelar på i samhället, men citatet missar poängen med flera meter och jag kan höra hur Émile Durkheim stämmer upp ett gapflabb från andra sidan graven. Sedan måste det också understrykas: det var först efter en sökning på originalspråket som felet upptäcktes – Internet är en outsinlig källa till information, men information är inte det samma som sanning. Tyvärr är det många som inte förstår att det finns en skillnad där.
Man skall inte (oreflekterat) följa flocken, man skall våga trampa upp nya stigar, upptäcka, uppfinna, och om det är bra få andra att följa. Men, men, men. DU MÅSTE HA ETT MÅL. Annars blir det inte en ny stig för andra att följa, bara en avbruten gren här och där, samt en ensam ledsen människa som är vilse i storskogen.
Jag har komponerat en liten liknelse för att illustrera citatets brister – Egentligen är hela citatet en enda stor brist i sin godtycklighet. Citatet ger signalen att allt är ok, bara det är originellt. Hur som helst här kommer min lilla betraktelse:
Följ inte den stig som leder någonstans….
Ledaren sade till sin skara jägare: ”Nehej, pojkar, nu bryter vi av här från stigen”, tog således en resolut kurs ut i snårskogen. Efter någon kilometer frågade jägarna honom vart denna nya riktning skulle ta dem. ”Ingenstans givetvis”, svarade ledaren, ”men stigen vi gick på ledde uppenbarligen någonstans så jag fann det nödvändigt, helt enligt mitt nya motto, att genast avvika.”
Jägarna vände om, tillbaka till stigen som, gud förbjuder, ledde någonstans – utan sin ledare. Och, när de i sinom tid kom till någonstans slog de sig ner och framhärdade en fullt funktionsduglig, och inte sällan gemytlig, tillvaro i någonstans. Vid lägerelden om kvällarna talade de ibland om sin forne, märklige ledare, men ingen hörde någonsin av honom igen.
Haha, LYSANDE !
Jag kan namnge ett antal kända och okända personer med drag av din liknelse, det får nog bli en liten betraktelse där jag har dig i ett långt citat….
Hoppas jag är pigg efter kvällens fotboll så kanske det blir något ikväll.
GillaGilla
Mycket imponerande.
Vad sägs om Jesus som gick en ny väg och lämnade spår efter sig?
Du skulle varit med på bönemötet ikväll. Snacka om spår och kraftkälla.
GillaGilla
Det innebär i förlängningen, givetvis, att vi alla ska gå nya vägar, vår egen väg. För att blir Nobelprisvinnare krävs egenskapen att kunna gå sin egen väg.
James Arthur Ray skriver i ”Harmonisk rikedom” om hur vi alla har möjligheten att bli den som lämnar spår. Förändrar världen. Det är vår födslorätt och inre potential. Som väldigt få tar i bruk.
Din blogg lämnar spår. Tack!
På bönemötet i Pingstkyrkan betonades att vi ska ta löftena i anspråk. Inte be utan bara ta emot det vi har fått. Helande, upprättelse, förlåtelse.
För att faktiskt kunna bli den som gör en ny stig.
GillaGilla
Pingback: PeoWagstrom’s Weblog
Ja, sant PeO. Det finns många som rusar ut i buskarna och blir alldelses skogstokiga. 🙂
Lenaalun: Jag är med all säkerhet agnostiker, vissa dagar radikal ateist. Jag erkänner ändå Jesus som en stor människa och kraft. Stundom en utmärkt förebild.
Men, jag är inte övertygad om att hans väg var helt unik – det fanns flera apokalyptiker kring år 0 i Palestinatrakten. Oavsett finns det skimmer av något unikt kring Jesus.
GillaGilla
Efter fyra års heltidsstudier i teologi har jag funnit något väldigt näringsrikt att begrunda och förvandlas av; Jonas Gardells ”Om Jesus”.
Han nämner de andra apokalyptikerna, och Jesus självbild var sannolikt budbäraren om hur nära vi lever Gudsriket. Precis vad prästsonen och vetenskapsmannen James Arthur Ray förklarar.
I Sverige här och nu tror många pingstvänner på att himlen snart ska invadera jorden. På samma sätt som Jesus föreställde sig gudrikets ankomst för snart 2000 år sen. Det är fullt möjligt, om man använder ett relevant språk som ateister kan ta till sig.
GillaGilla