Platon V – tag plats vid demokratins åror

filosofenRobert H. Kane, professor vid University of Texas i Austin lade vid något tillfälle fram ett förslag som bot mot Platons kritik som jag nu applicerar på Svenska förhållanden.

Vi borde införa en extra församling med vetorätt i anslutning till riksdag och regering. Denna församling skulle bestå av 51-101 slumpvis utvalda medborgare. Alla budget och lagförslag från riksdagen passerar denna församling som har i uppdrag att säga ja eller nej till förslagen. Församlingen skulle fungera som en slags demokratisk värnplikt. Efter 6 månader byts ledamöterna ut mot nya. Allt dessa ledamöter ägnar sig åt under detta halvår är att sätta sig in i ärenden och förslag. Slumpvis utvalda eftersom det skulle begränsa risken för att vissa personligheter hamnade i denna tänkta församling. Jag tänker på dem som ser politik enbart som en födkrok och väg till personlig makt. Sex månader eftersom de då skulle kunna, paradoxalt nog, tänka långsiktigt. Dessa medlemmar i denna församling skulle vara totalt immuna mot Platons kritik – hur de än beslutar leder det inte till en ny mandatperiod.

 Denna idé skulle medföra flera positiva sidoeffekter. Fler skulle engagera sig i politik – det finns en chans eller risk, om man så vill, att bli utvald. Det skulle främja utbildning och höja motivationen i klassrummen av samma anledning. I takt med var ny sexmånaders period skulle både kunskapen om politik och folk som är villiga att åta sig politiska uppdrag på kommunnivå öka.

 Det har varit många insändare i våra lokaltidningar om röstfiskande och vilja att lägga sig platt vid minsta opposition. Jag tror inte att detta enbart beror på en önskan att sitta en period till, utan vad som också skall finnas med i ekvationen är en önskan att kunna se sina väljare i ögonen. Kanes idé skulle leda till ett större engagemang och förståelse för de beslut som fattas. Politiker skulle kunna blicka framåt och våga ta beslut, obehagliga för nuet men nödvändiga för framtiden.

 Det finns nog de som hävdar att vi, i en demokrati, inte kan tvinga folk att engagera sig politiskt, inte ens för att förbättra demokratin eller rent av rädda den. Hur kunde det i så fall tidigare vara berättigat att i samma demokrati begära att unga människor skulle lära sig kriga och dö för den? Vapenvägrare riskerade både obehag och fängelsestraff. Missförstå mig inte, jag är inte på något vis emot värnplikt. En rättskaffens stat skall skyddas med de medel som finns tillhands. Jag kan i samma anda tycka att det är varje medborgares plikt att ta plats vid demokratins åror om så krävs.

 Somliga tror kanske att Kanes idé skulle bli för dyr, men då skall det begrundas att vi bara för ett tiotal år sedan skickade så gott som varje ung svensk man att genomgå värnplikt. Dessutom tror jag att förslaget i praktiken hade sparat pengar. Jag har svårt att se saker som till exempel att höga bonusar till statliga chefer skulle passera obemärkt. Somliga tror kanske att Kanes idé inte skulle fungera, att vi inte kan lägga så stort ansvar på en slumpvis utvald församling. Dessa somliga skall i så fall också fråga sig om de tror på demokrati över huvud taget.

Detta inlägg publicerades i Platon och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Platon V – tag plats vid demokratins åror

  1. PeO_W skriver:

    Här blir det en lång paus för fundering.

    Gilla

  2. Pingback: Demokratins plikter… « PeoWagstrom’s Weblog

  3. lenaalun skriver:

    Ditt förslag är inte särskilt långt ifrån allas uppdrag från Jesus; gå ut i världen och gör alla till lärjungar.

    Det vore inte skadligt för ungdomarna att lära sig att ta ansvar för den globala välfärden. Tvärtom är det ett måste om jorden ska bevaras. Perfekt förslag som en ersättning för den allmänna värnplikten.

    Att förbättra världen är ett naturligt behov hos människan när de egna basala behoven är tillgodosedda. Alla kommer nog inte att ha hälsa nog när de slumpvals väljs ut, befarar jag. Det är den enda invändningen jag har till ditt intressanta förslag. 🙂

    Gilla

  4. csaar skriver:

    PeO_W:
    Ja här bör man inte förhasta sig. Men, jag tror att det hade fungerat…

    Lenaalun:
    Naturligtvis måste ”utskottet för slumpvis uttagning av medborgare till halvårsförsamlingen” ta hänsyn till sådana saker som till exempel hälsa. 🙂

    Gilla

  5. Pingback: Demokratisk vathund. « PeoWagstrom’s Weblog

  6. Pingback: Folkmord I « Csaar’s

  7. Max Kern skriver:

    Principen om att lekmän är delaktiga i viktiga beslut praktiseras väl redan inom domstolsväsendet så… varför inte på riksnivå i Riksdagen. Låter som en rimlig och realistisk idé. Vi testar den!

    Gilla

  8. csaar skriver:

    Då blir det till att bilda riksdagsparti – mig veterligen skulle inget av dagens partier vilja genomföra en sådan här åtgärd.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s