Platon II – Lotsen

skepp1Skepp är viktiga i en demokrati.

 Mången kommunalråd tänker i denna stund, ”hur skall vi lyckas hålla denna skuta flytande genom krisen?”.  ledamöter i nämnder säger under styrelsemötena, ”Vi befinner oss på ett sjunkande skepp!” Kanske en och annan råtta försöker lämna skeppet till och med. Du, käre medborgare tänker stundom, ”vem håller i rodret?”

 Platon beskrev också han, genom sin mästare Sokrates röst, demokratin som ett skepp. Genom sin allegori visade Platon att demokratier styrdes mer av åsikter än av kunskap.

 Skeppets ägare kan inget om skepp, ej heller något om navigation. Han överlåter allt åt sina hyrda händer. Skeppets sjömän gnatar och kivar om vem som ska få hålla i rodret, vem som ska få bestämma. Deras blickar är horisontala – deras sikte är inställt på ledarskapet, vilket för dem är det primära. De stirrade stint på rodret när de lägger fram sina argument. Skeppet driver som vore dess färdriktning frammanad av vinden och vågorna då än den ene än den andre håller i rodret.

 Ett skepp bör ha en destination ett mål, det är själva syftet med att styra ett skepp. Den som bäst kan peka ut riktningen på en sjöresa är lotsen.

 Lotsen vet vad som krävs för att komma rätt på sjön. Man måste ta vissa ting i beaktning, räkna med dem och sedan styra. Det är väder och vind, solen och stjärnornas positioner.

 Det krävs kunskap, lotsens blick är vertikal. Han, eller – eftersom det är Platon – hon, är inte intresserad av att styra. Blicken är inte fixerad vid rodret. Lotsen tittar uppåt.

 De trätande sjömännen ser inte lotsen, de är för upptagna med att bråka. För upptagna med att bränna hål i rodret med sina lystna blickar.

 Medborgare, ditt uppdrag är:

 a)      Leta upp en god demokratisk lots

b)      Rösta på denne lots

 Tillägg: även Platon verkade stundom erkänna att viss passion måste till för att någon skall kunna styra. Till exempel, spelar det ingen roll om Beckham är duktig på att sparka boll, om han inte vill spela,,,,

Detta inlägg publicerades i Platon och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Platon II – Lotsen

  1. PeO_W skriver:

    Magnifikt, du slår mig på fingrarna i mitt favoritämne 🙂

    Gilla

  2. Pingback: Medborgarens plikt ! « PeoWagstrom’s Weblog

  3. csaar skriver:

    allt för vänligt!

    tack

    Det kommer mycket mer Platon framöver 🙂

    Gilla

  4. lenaalun skriver:

    Du säger alltså leta upp en god demokratisk partiledare som kan leda skeppet? Då står det mellan Sahlin eller Reinfeldt då? Passionerad och demokratisk…..

    Vi skulle följaktligen gott kunna minska ned antalet ledamöter också.

    Du åskådliggör skickligt och metaforiskt demokratins villkor. 🙂 Många trodde på Reinfeldt och från oväntat håll är många nu lyckligt lottade nöjda med sin förbättrade ekonomi och belönar med fortsatt förtoende. Som incitament för en arbetslinje har framgången kanske uteblivit ? Många har blivit svårt ekonomiskt trängda utan möjlighet att kunna arbeta. Passionen hos lotsen falnade väl redan efter valsegern? Passion som genereras av kärlek.

    Gilla

  5. csaar skriver:

    Mitt förslag kan vara mycket farligt: det är lätt att bli förförd av demagogen i tron att denne är lotsen. 🙂
    Jag tackar för omdömet, men erkänner att metaforen inte håller streck fullt ut. Jag tror att vägen fram till regeringsmakten är så krävande att den som väljer den vägen inte enbart kan vara vis. Han, hon, de måste nog ha ett stort intresse av själva idén om att styra också. (ah! det är ju Platons nummer egentligen så jag skyller på honom.)

    Jag anar vad du antyder: lotsen finns i betraktarens ögon?

    Gilla

  6. lenaalun skriver:

    Nej, jag menar att lotsen själv drivs av kärlek att förbättra världen. Precis vad Barack Obama gör. Är han inte en strålande lots? Därför gick han rakt in i folkets hjärta. Jag blir så glad när jag ser på tv att han håller måttet än.

    Opinionsundersökningarna här hemma skvallrar om att svenska folket låter sig förföras av demagoger. De svängner obegripligt hit och dit. Det gäller att genomskåda och se människan bakom. Anna Wetterstrand är en politiker som förtjänar röster. Men med två små barn är det inte läge för henne att vara lots än på ett tag. Kanske. Pappan kan naturligtvis axla huvudansvaret, om hon vill det.

    Tråkigt att Mona inte finner sig tillrätta i lotsrollen. Hon skulle kunna. Jag tror hon har potentialen, men något stjäl hennes energi. Hon har ju aldrig blommat ut som lots. Detsamma gäller för Reinfeldt. Han bara förförde oss till att tro att han var Lotsen för Sverige.

    Så ur ett filosofiskt perpspektiv kan det finnas fog för anti-mona rörelsen.
    Vi behöver en veritabel Lots. Å andra sidan kan de negativa sexistiska attityderna gentemot henne skapa hennes svårigheter.

    Varför gick det så bra för Obama? Vad är hemligheten? Varför fick inte Hillary Clinton framgång? Hon var i mina ögon tidigt uträknad. Berodde det på henne själv eller är vi ännu inte mogna för kvinnliga ledare i typiska västerländska länder. Tyskland kunde dock!

    Gilla

  7. Pingback: Detta är inget aprilskämt « lena alun

  8. csaar skriver:

    Obama kan mycket väl vara en lots och i så fall har världen förmodligen fått åtta goda år.
    Men, när det gäller de valda och de som väljer får du gärna läsa min ”Platon IV” 🙂

    Gilla

  9. PeO_W skriver:

    Härligt att luta sig tillbaka och njuta av er dialog. Nu skall jag ut i solen på landet, sen så skall jag läsa Platon IV och i jungfrulig natur fundera.

    Gilla

  10. lenaalun skriver:

    Jo, men det har jag naturligtvis gjort. 🙂

    Nu gäller för oss att skicka ett antal lotsar till EU!

    Gilla

  11. lenaalun skriver:

    Jag glömde att vi har en Lots i Eskilstuna; Jimmy Jansson. 🙂

    http://jimmyjansson.wordpress.com/2009/04/27/mitt-tal-pa-fristadstorget-idag-for-dig-som-inte-hade-formanen-eller-turen-att-inte-lyssna-pa-mig/

    Och bakom varje stor man står alltid en stor kvinna;
    http://folket.se/asikter/ledare/1.359548 😉

    Gilla

  12. Pingback: Partiledardebatt « lena alun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s