
Det har konstaterats att människan inte fick det nämnvärt bättre när hon blev bofast. Det finns en del förklaringar till varför hon valde att bygga permanenta bostäder. Klimatförändringar, viltet minskade. Kanske var det så att människan fann njutning i att konstruera saker och accepterade ett något sämre och kortare liv för att få tillfälle att äga mycket under denna förkortade tid.
”Detta skall tagas från din andel i Paradiset”, som portieren sa då han delade ut den spetsade konfekten till medlemmarna i Le club de haschichins på Hotel Lauzun i Paris.
Med odling kom tanke på ägande av mark – en tanke som för en del naturfolk är lika bizarr som att tro sig kunna äga luften ovanför marken också. Nu ser vi inga större bekymmer med det heller och när mark väl kunde ägas skulle den försvaras mot inkräktare. Vägen låg öppen för befolkningsökning, kapprustning, samhällsskikt, extrem fattigdom och extrem rikedom, förtryck och krig. Skriftspråket tog sina första stapplande steg, inte som ett redskap att skapa stor skönlitteratur, utan för att hålla reda på rikedomar och affärer, möjligtvis också lagar. I mångt och mycket tjänar innovationer makten – kulsprutan uppfanns före skrivmaskinen. Vi lärde oss döda snabbt före förmågan att skriva snabbt blev tillgänglig.
stadsstater växte upp som varbölder på Moder Jord. Civilisationen föddes. Sedan följde allt annat i en relativt rask följd: kapitalism, pakter, statsreligioner, kungar, marknaden, arméer, pengar, massproduktion, plasma-TV, massförstörelsevapen, färdigskivat bröd, hålfotsinlägg, dockusåpor, reapriser, väderleksrapporter, fjärkontroller, fjärvärme och lite till.
Se dig om i rummet. Inget du ser är naturligt – inte ens plantan i krukan. Allt är artificiellt, massproducerat och ofta tillverkat långväga ifrån av någon annan än du själv. Tänk på att allt du äger tog sin början i att någon funderade kring vad man kunde göra med ett frö som inte föll från sitt strå. För när allt kommer omkring var inte heller det naturligt.
Men, det kanske är normalt, vilket är en helt annan sak.
Tänkvärt…
GillaGilla
Wow, någon läser mina inlägg!
Jag trodde träffarna här berodde på felklickande…
tack, tack.
GillaGilla
Pingback: Kunskap I – att skaffa sig den. « Csaar’s