Det naturliga valet

unnature1
När vi hänfaller åt tanken eller åsikten att något specifikt i samhället skulle vara det naturliga valet eller det naturliga tillståndet, då ägnar vi oss åt vanföreställningar. frånsett våra instinkter, vår förmåga att interagera med andra, samt känslor som till exempel hunger och trötthet är allt annat olika konstruktioner. Dessa konstruktioner började ta form i det tillfälle då våra förfäder såg att frön från vissa växter inte föll till marken och blev fågelföda, utan uppstudsigt hängde sig kvar vid strået. Detta gjorde det möjligt för förfäderna att samla in fröna, mala dem till mjöl och baka. En del frön sparades för kommande sådd. Plötsligt kunde människan stanna kvar på ett och samma ställe under långa perioder. Många möjligheter öppnade sig. Det uppstod en mening i att äga. Stora, tunga saker, hus, en hel hop grejer. Det kvittade om det var tungt att släpa med. De skulle ingenstans.

 Det har konstaterats att människan inte fick det nämnvärt bättre när hon blev bofast. Det finns en del förklaringar till varför hon valde att bygga permanenta bostäder. Klimatförändringar, viltet minskade. Kanske var det så att människan fann njutning i att konstruera saker och accepterade ett något sämre och kortare liv för att få tillfälle att äga mycket under denna förkortade tid.

”Detta skall tagas från din andel i Paradiset”, som portieren sa då han delade ut den spetsade konfekten till medlemmarna i Le club de haschichins på Hotel Lauzun i Paris.

Med odling kom tanke på ägande av mark – en tanke som för en del naturfolk är lika bizarr som att tro sig kunna äga luften ovanför marken också. Nu ser vi inga större bekymmer med det heller och när mark väl kunde ägas skulle den försvaras mot inkräktare. Vägen låg öppen för befolkningsökning, kapprustning, samhällsskikt, extrem fattigdom och extrem rikedom, förtryck och krig. Skriftspråket tog sina första stapplande steg, inte som ett redskap att skapa stor skönlitteratur, utan för att hålla reda på rikedomar och affärer, möjligtvis också lagar. I mångt och mycket tjänar innovationer makten – kulsprutan uppfanns före skrivmaskinen. Vi lärde oss döda snabbt före förmågan att skriva snabbt blev tillgänglig. 

stadsstater växte upp som varbölder på Moder Jord. Civilisationen föddes. Sedan följde allt annat i en relativt rask följd: kapitalism, pakter, statsreligioner, kungar, marknaden, arméer, pengar, massproduktion, plasma-TV, massförstörelsevapen, färdigskivat bröd, hålfotsinlägg, dockusåpor, reapriser, väderleksrapporter, fjärkontroller, fjärvärme och lite till.

Se dig om i rummet. Inget du ser är naturligt – inte ens plantan i krukan. Allt är artificiellt, massproducerat och ofta tillverkat långväga ifrån av någon annan än du själv. Tänk på att allt du äger tog sin början i att någon funderade kring vad man kunde göra med ett frö som inte föll från sitt strå. För när allt kommer omkring var inte heller det naturligt.

Men, det kanske är normalt, vilket är en helt annan sak.

Detta inlägg publicerades i Historia och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Det naturliga valet

 1. PeO_W skriver:

  Tänkvärt…

  Gilla

 2. csaar skriver:

  Wow, någon läser mina inlägg!
  Jag trodde träffarna här berodde på felklickande…

  tack, tack.

  Gilla

 3. Pingback: Kunskap I – att skaffa sig den. « Csaar’s

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s